Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

3. Turistični forum Šaleške doline

PREPROSTO POVEZANI ZA TURIZEM PRIHODNOSTI

TRŽNA ZNAMKA, GASTRONOMIJA, POVEZOVANJE IN RAZVOJ ŠALEŠKE

TURISTIČNI FORUM ŠALEŠKE DOLINE

Sreda, 21. maj 2025, 9.30–14.00, Vila Bianca (Stari trg 3, Velenje)

Letošnji 3. Turistični forum Šaleške doline, ki ga pripravlja Zavod za turizem Šaleške doline, bo posvečen razvojnim priložnostim turizma skozi tri ključne vsebinske poudarke: predstavitev nove tržne znamke Šaleške doline, gastronomijo kot nosilko identitete ter strokovne prispevke deležnikov z nacionalnega nivoja, ki bodo predstavili aktualne razpise, trende in strateške usmeritve na področju turizma. Poseben poudarek bomo namenili predstavitvi t. i. gastronomske piramide Šaleške doline in pogovoru med deležniki v gastronomiji, ki bosta osvetlila, kako lahko lokalna kulinarika postane prepoznaven del turistične ponudbe ter dolgoročno prispeva k trajnostnemu razvoju regije. V Šaleški dolini se zavedamo, da je gastronomija več kot hrana – je zgodba o prostoru, ljudeh, tradiciji in naravi. Vsaka lokalna jed v sebi nosi duh kraja, način življenja in znanje, ki se je prenašalo skozi generacije. Danes postaja gastronomija ključen podporni steber vsake sodobne turistične izkušnje – tisti, ki obiskovalcem ponudi pristen stik z destinacijo, vzbudi čustva in ustvari nepozabna doživetja.

V ospredju foruma bodo vprašanja, kako povezati ponudnike in lokalno skupnost z novo družino znamke ŠALEŠKA, ki smo jo soustvarjali v povezani skupnosti deležnikov skozi zadnje leto, od delavnice na prejšnjem turističnem forumu naprej; kako ohranjati in sodobno interpretirati kulinarično dediščino, kako povezovati lokalne ponudnike in kako iz okusov Šaleške doline oblikovati prepoznavna turistična doživetja. Srečanje bo združilo predstavnike lokalnih skupnosti, stroke in turistične ponudnike, ki bodo s strokovnimi prispevki, predstavitvami dobrih praks in razpravo iskali poti za trajnostni razvoj turizma skozi kulinariko.

PROGRAM

 

REGISTRACIJA IN KAVA ZA DOBER DAN

9:30 – 10:00

  1. del:

10:00 – 12:00

 

UVODNI POZDRAVI:

  1. Peter Dermol, župan Mestne občine Velenje
  2. Boris Goličnik, župan Občine Šoštanj

 

STROKOVNI PRISPEVKI

Alenka Kikec, direktorica Zavoda za turizem Šaleške doline: Turistični rezultati Šaleške doline

Doris Urbančič Windisch, vodja sektorja za razvoj turizma na Direktoratu za turizem pri Ministrstvu za gospodarstvo, šport in turizem: Aktualni razpisi s področja turizma

Barbara Zmrzlikar, vodja sektorja za raziskave in razvoj na Slovenski turistični organizaciji: Aktualne vsebine s področja turizma, kulture in gastronomije na nacionalnem nivoju, regijsko povezovanje

Dr. Daša Farčnik, Ekonomska fakulteta v Ljubljani: Analiza doseganja strateških ciljev opredeljenih v Strategiji razvoja in trženja turizma v Velenju in Šoštanju za obdobje 2022-2027

Neja Petek, direktorica Agencije za razvoj in komunikacije v kulturnem turizmu Nea Culpa: Predstavitev osvežene tržne znamke Šaleške doline

Dr. Janez Bogataj, etnolog in umetnostni zgodovinar: Predstavitev gastronomske piramide z identifikacijo lokalnih jedi

Program bo moderirala: Tina Belina, Zavod za turizem Šaleške doline

 

ODMOR ZA MISELNI PRELOM

12:00 – 12:20

 

  1. del:

12:20 – 13:00

OKROGLA  MIZA NA TEMO GASTRONOMIJE

Gostje okrogle mize bodo:

  • Spomenka Žganec, pomočnica direktorice Gorenje Gostinstva,
  • Boštjan Volk, najboljši mladi chef Evrope 2023,
  • Marijana Novak, učiteljica strokovnih modulov v Gastronomiji na Šolskem centru Velenje,
  • Barbara Zmrzlikar, vodja sektorja za raziskave in razvoj na Slovenski turistični organizaciji,
  • Gašper Puhan, chef v Galeriji okusov,
  • Dr. Janez Bogataj, etnolog in umetnostni zgodovinar,
  • Alenka Kikec, direktorica Zavoda za turizem Šaleške doline.

Okroglo mizo bo moderirala Neja Petek.

POVEZOVANJE OKUSOV IN IDEJ

(pogostitev in mreženje)

13:00 – 14:00

 

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska