Rezervacija

Rezerviraj počitnice

21. 03. 2021

Praznujemo svetovni dan lutk!

Lutkarji Lutkovnega gledališča Velenje se vam bodo ob svetovnem dnevu lutk najprej predstavili s kratko poslanico, ki vas bo popeljala v svet nenavadnih in neživih predmetov, ki jim sami vdihujejo življenje, jih popeljejo v zgodbe in z njimi razveseljujejo otroke; razložila vam bo, zakaj jim je ta svet tako ljub in dragocen.Sledila bo lutkovna predstava Kako se kuha pravljica o Rdeči kapici v izvedbi naših lutkarjev.
Nastala je po motivih vsem znani otroške pravljice. Prvi jo je zapisal francoski pisatelj, moralist in izobraženec Charles Perrault že leta 1697 v knjigi Pravljice mati goske. Njegova Rdeča kapica je metafora neposlušne mlade deklice, preveč zaupljive do tujih gospodov, ki so kot »volkovi«. Brez »garde dame« se nikakor ne bi smela sama podati v temen gozd, zato slabo konca … Rdeča kapica, ki jo pripovedujemo današnjim otrokom, je verzija bratov Grimm iz leta 1812 – nekoliko manj zapletena, čeprav je še vedno dokaj kruta; volka na koncu razrežejo in mu v trebuh zašijejo kamne, nakar revež utone v vodnjaku. Po pravici povedano, gre za eno prvih grozljivk, ki jo slišijo nežna ušesa naših otrok. V naši predstavi nas je zanimalo, kako se ob vsem tem počuti volk, in kaj bi bilo, če bi nekega dne preprosto rekel: »Dovolj imam!« Pravljico odločno rešuje gospod Pavliha, ki je volku stalno za petami. 
Režija in scenarij: Alice Čop/Scenografija: Kajetan in Alice Čop/Igrajo: Ema Hozjan, Vanja Kretič in Mojca Mačkovšek/Glasba: Gorazd PlankoZa konec vas vabimo še, da vse videno in slišano preizkusite tudi sami in se prelevite v lutkarje – pa brez skrbi, skozi ustvarjanje vas bodo vodili izkušeni mački te prav posebne in čarobne gledališke umetnosti!Sprehodite se še po velenjski Cankarjevi ulici, kjer bo v stekleni vitrini izobešena tudi mednarodna poslanica ob svetovnem dnevu lutk, družbo pa ji bodo delale – kdo drug kot lutke! In seveda držite pesti, da se čimprej srečamo tudi v živo, nova predstava Lutkovnega gledališča Velenje je že povsem nared!


Ogled praznovanja bo možen preko spletnih platform Festivala Velenje in Lutkovnega gledališča Velenje.

Ostali dogodki

Prikaži vse dogodke

#VisitSaleska

Izkoristite bon in pridite po doživetja v Šaleško dolino.
Pripravite se na zabavne in zanimive počitnice v družbi neverjetnih in edinstvenih dogodivščin.