Rezervacija

Rezerviraj počitnice

10. 03. 202018:00 - 20:00

Predavanje dr. Toneta Ravnikarja ob 750. obletnici prve posredne omembe Velenjskega gradu

Jutri, v torek, 10. marca, Muzej Velenje v sodelovanju s Šaleškim muzejskim in zgodovinskim društvom vabi na predavanje dr. Toneta Ravnikarja z naslovom »Grad Velenje in njegovi lastniki v srednjem in zgodnjem novem veku«.

Jutri, v torek, 10. marca, se bo ob 18. uri na Velenjskem gradu začelo zanimivo predavanje enega najboljših poznavalcev srednjega veka pri nas z naslovom “Grad Velenje in njegovi lastniki v srednjem in zgodnjem novem veku”.

Spregovoril bo dr. Tone Ravnikar, predstojnik Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, ki je bil pred akademsko kariero sodelavec Muzeja Velenje.

Predavanje bo prvo iz letošnjega cikla ob 750. obletnici prve posredne omembe Velenjskega gradu v pisnih virih.

Dr. Tone Ravnikar je docent in predstojnik Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru. V letih 1985-2007 je bil zaposlen v Muzeju Velenje. S svojo izredno obsežno bibliografijo in muzejskim delom je pomembno prispeval k odstiranju preteklosti Šaleške doline.

Po besedah dr. Toneta Ravnikarja je grad Velenje topografska, vedutna in simbolna točka Velenja že vsaj od srede 13. stoletja dalje. Letošnja 750. obletnica prve posredne omembe gradu je prava priložnost, da se mu ponovno bolj posvetimo ter se seznanimo s ključnimi trenutki njegove preteklosti in sedanjosti ter razmislimo o tudi o njegovi prihodnosti.

Prvo predavanje iz letošnjega cikla predavanj o Velenjskem gradu nam bo približalo čas in okoliščine njegovega nastanka ter predstavilo družino, ki je domnevno zaslužna za nastanek fevdalnega sedeža v Velenju. Predavatelj nam bo povedal tudi, kakšna je bila usoda te družine in kakšna je bila vloga Velenjskega gradu v 13. in 14. stoletju.

 

Prisrčno povabljeni!

Ostali dogodki

Prikaži vse dogodke

#VisitSaleska

Izkoristite bon in pridite po doživetja v Šaleško dolino.
Pripravite se na zabavne in zanimive počitnice v družbi neverjetnih in edinstvenih dogodivščin.