Rezervacija

Rezerviraj počitnice

17. 02. 2020

Šola za starše – “Otroci so naše največje bogastvo”

Vstop v šolo je za vsakega otroka zelo razburljivo doživetje. Čeprav občutijo malo strahu, je polno pričakovanj, upanja, želja … Otrok se ob vstopu v šolo počuti velik, pomemben. Toda kaj se v šoli zgodi kasneje, že ob koncu prve triade?  Veselje do obiskovanja šole in šolskega dela drastično pade, iz 100 % navdušenih v prvem razredu, na 58 % v petem razredu vse do 8 % navdušencev v devetem razredu.


Klasično – reproduktivno učenje na pamet, ki v slovenskem prostoru še vedno zavzema velik del šolskega dela, je za otroka ne-motivacijsko, stresno. Ob konstantnem preverjanju znanj na klasičen način, se pričnejo pojavljati simptomi akutnega stresa: razbijanje srca, potenje dlani, … možgani pa kot organ za preživetje pošiljajo jasno sporočilo “Zbeži in se reši!”


V zadnjih letih je nevroznanost potrdila domneve, da se otrok najbolje uči in nauči, ko to počne na nezavedni ravni, medtem, ko se igra. Vprašanje je, kako združiti igro, ki prinaša otroku veselje in zadovoljstvo, z znanjem, ki ga otrok v procesu razvoja in izobraževanja mora osvojiti. Ena izmed didaktičnih metod, ki vključuje prav to – združevanje igre in učenja v smiselnih didaktičnih pristopih, je NTC metoda učenja. Uporaba NTC programa pri pouku prispeva k ustvarjanju spodbudnega okolja za učenje in razvoj otrok. Pouk je bolj zanimiv, otroci bolj motivirani, brez strahu pred neuspehom. Vloga učitelja , ki dela po NTC sistemu učenja, je spremenjena. Učitelj ni več predavatelj, izvor informacij in spraševalec. Učitelj organizira, usmerja, sodeluje in vpliva na aktivnost v razredu. Tako za učence, kot za učitelja, učilnica postaja kraj, kjer se počuti varno, kjer se igra skupaj z otroci in kamor vsi radi prihajajo. Učenci pa pri tem pridobivajo učinkovito in dolgotrajno znanje. Predavateljica Petra Teržan vam bo skozi aktivno delavnico predstavila možnost, kako se lahko posameznik (otrok in tudi starš) uči na zanimiv, motivacijski in učinkovit način. Učenje lahko postane igra in igra je učenje.

Predavateljica Petra Teržan je učiteljica razrednega pouka na OŠ Mihe Pintarja Toleda, koordinatorica NTC Centra Velenje ter zunanja sodelavka Pedagoške Fakultete v Kopru na področju inovativnih metod. Išče in uvaja nove metode v vsakdanji pouk in deli svoje izkušnje s področja metodologije učenja med strokovnimi delavci v slovenskem in mednarodnem prostoru.

Ostali dogodki

Prikaži vse dogodke

#VisitSaleska

Izkoristite bon in pridite po doživetja v Šaleško dolino.
Pripravite se na zabavne in zanimive počitnice v družbi neverjetnih in edinstvenih dogodivščin.