Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

03. 12. 2020

Zbirka diplomantov ALUO 1990-2009

Zbirka diplomantov ALUO je plod dolgoletnega in uspešnega sodelovanja z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani v obdobju 1990 do 2009. Zbirka obsega 220 del 204-ih avtorjev.  


 »Zbirka ALUO je prerez slovenskega študentskega likovnega ustvarjanja, saj so v njej zbrani (z delom ali več) vsi udeleženci kolonij (študentje slikarstva ALUO od 1990 naprej). Med nagrajenci kolonije pa je veliko likovnih umetnikov, ki danes uspešno sooblikujejo prostor slovenske sodobne vizualne umetnosti.


Kolonija danes z nastalimi deli ustvarja angažiran in kreativen zapis naše velenjske vsakdanjosti skozi oči mladih bodočih umetnikov iz različnih koncev Slovenije, v zadnjem času pa tudi gostujočih študentov na ALUO iz EU in vzhodnih držav. Pečat kolonije je zagotovo v vzbujenem zavedanju in animaciji mladih in nenazadnje v gradnji trajne umetniške zbirke, ki bo že z 20. zaporedno kolonijo pokazala prerez novih smeri v mladem slovenskem slikarstvu. Pomen zbirke v kontekstu slovenskega prostora je zagotovo velik, saj je to edina zbirka večine avtorjev, ki so zaključevali študij na ALUO v letih 1990-2009. Lastnik zbirke je Galerija Velenje, torej je naša – javna, prvonagrajena dela  so razstavljena na Velenjskem gradu, ostala dela pa se nahajajo v depoju Galerije Velenje …«[1]


[1] Nataša Tajnik Stupar: Kolonija ALUO, Naš čas, 19. marec 2009, str. 10. 


Ostali dogodki

Prikaži vse dogodke

#VisitSaleska