Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Kulturni namig: po muzejih Šaleške doline

Vsak dan je dan za muzeje. Globoko vdihnite, se sprostite in vzemite nekaj časa za odkrivanja novega znanja. Nič ne skrbite, če ne veste kam bi ubrali pot pod noge smo za vas pripravili dva namiga muzejev, ki spadata med top muzeje v Šaleški dolini.

 

MUZEJ VELENJE

Muzej Velenje ima sedež v Velenjskem gradu, ki je znan kot eden najlepše ohranjenih slovenskih gradov. Velenjski grad se v zgodovinskih virih prvič omenja leta 1270, današnjo podobo pa je dobil v 16. stoletju, ko so ga tedanji lastniki popolnoma prenovili in napol trdnjavsko zasnovan grad spremenili v renesančno rezidenco. Danes Muzej Velenje s svojim delovanjem pokriva območje treh občin Šaleške doline (Velenja, Šoštanja in Šmartnega ob Paki), obiskovalcem pa na Velenjskem gradu ponuja na ogled deset stalnih muzejskih in galerijskih razstav ter vedno tudi kakšno zanimivo občasno razstavo. Poleg zbirk, ki obiskovalca popeljejo skozi lokalno zgodovino, vsekakor velja izpostaviti še Afriško zbirko Františka Foita, eno od treh najpomembnejših afriških zbirk na slovenskih tleh, ter zbirki ostankov mastodonta in sodobne slovenske umetnosti.

Delovni čas:

Od torka do nedelje od 10.00 do 17.00

 

MUZEJ PREMOGOVNIŠTVA SLOVENIJE

Muzej premogovništva Slovenije, ustanovljen leta 1957 v 180 m globokem rudniškem jašku Škale pri Velenju. Muzejska zbirka premogovnika Velenje v naravnem rudniškem okolju prikazuje razmere in pogoje dela rudarjev na začetku rudarjenja lignita v velenjskem in okoliških rudnikih. Muzej je urejen na približno enem kilometru rovov, do katerih se dostopa po originalnem “Starem jašku” z 140 let starim dvigalom, katerega pogonski mehanizem- parni stroj je ohranjen v stolpu Starega jaška. Rudarska zgodba je prikazana z 18 prizori rudniških ambientov- bela in črna garderoba, prizivnica, rudarsko stanovanje iz obdobja 1930, skupaj z ohranjeno opremo in rudarji-lutkami pri opravljanju različnih del značilnih za izkopavanje premoga, ki jih spremljajo audio-vizualni prizori. Muzej je povezan z danes aktivnimi, 50 km dolgimi rovi rudnika Velenje.

Delovni čas:

Od torka do sobote od 9.00 do 16.30

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska