Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Vila Herberstein

V drugi polovici 19. stoletja je bila zgrajena vila Herberstein, umeščena med Velenjskim gradom in gradom Šalek, na rahli vzpetini ob robu gozda, od koder se odpira pogled vse do Šoštanja. Uvršča se med najbolje ohranjene primestne vile v Sloveniji in je poleg vile Bianca in vile Gorica ena od treh v Šaleški dolini, ki se lahko pohvali z bogato zgodovino.

Ime nosi po grofici Mariji Anni Herberstein, pripadnici znamenite rodbine Herberstein, ki je imela pri nas v lasti tudi posestva na Ptuju, v Vurberku in Hrastovcu. V Velenje je grofico privedlo razočaranje zaradi moževe nezvestobe, umrla pa je ob koncu druge svetovne vojne zaradi kapi.

Vila Herberstein zagotovo stoji na eni najlepših lokaciji v Velenju. Oddaljena je le slabih dvesto metrov od centra mesta, v neposredni bližini je zimski velenjski bazen, gozd za vilo pa omogoča prijetne sprehode. Park in terasa pred stavbo sta izjemno prijetna za druženje s prijatelji ob kavici in izvrstnih herbersteinskih sladicah. Vila je zaščitena kot objekt kulturne dediščine.

#VisitSaleska