Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

03. 09. 2022

Skrivnosti potopljenih vasi

Odplujte po dragoceni košček preteklosti!

Ogled Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju na drugačen način – Plovba po Velenjskem jezeru z izkušnjo virtualnega potopa – Kulinarično doživetje na novem razgledišču Vista tik nad vodno gladino

 

Pomagajte potomcu rudarjev, ki so z odkopavanjem lignita na eni od najdebelejših plasti premoga na svetu spremenili pokrajino svojega bivanja, najti dragocen predmet pod gladino jezera!

Kjer so bile nekoč vasi, so danes jezera. Kaj se je zgodilo s hišami, šolami, cerkvami? Zakaj so potonile in kam so odšli prebivalci vasi? Odkrivajte neverjetne življenjske zgodbe vaščanov, rudarjev, Velenjčanov. Z vero v boljšo prihodnost so kopali premog na eni od najbogatejših plasti lignita na svetu.

Naj vam zgodbo pove vnuk rudarja! Pojdite z njim tja, kjer se je vse začelo. Spustite se z dvigalom v rove kar 160 metrov pod zemljo. Doživite rudarski vsakdan. Naj voda pred vašimi očmi prekrije nekdanje vasi. Nato odplujte po jezerski gladini do tja, kjer globine še hranijo zaklade rudarske družine.

Ko se vrnete, vas čakajo izbrane lokalne dobrote z razgledom na nekdanjo pokrajino, ki jo je še mogoče slutiti pod čisto vodo Velenjskega jezera. Odnesite s seboj nepozabno izkušnjo in prav poseben simbol velenjskih rudarjev.

TRAJANJE:
cca 4 ure (od 15.00 – 19.00 ali po dogovoru)

POTEK:

  • Pred Muzejem premogovništva Slovenije vas sprejme vodnik in vas – potem, ko vas ustrezno opremi – pospremi z dvigalom v rudniški rov.
  • Po vožnji z jamskim vlakom spoznavate posebnosti premogovnika na drugačen način kot običajni obiskovalci muzeja.
  • V jamskem delu muzeja si ogledate digitalizirano predstavitev pogrezanja zemeljskega površja in potop vasi, v rudarski garderobi in kopalnici vas čaka še več strokovnih vsebin.
  • Pogovor v rudniškem stanovanju vam osvetli življenjske zgodbe nekdanjih rudarjev.
  • Voden sprehod mimo Škalskega jezera in svojevrstnega vrtičkarskega dela Velenja vas pripelje do Velenjskega jezera
  • Na pomolu novega parka in prireditvenega prostora se vkrcate na plovilo. Na vožnji po jezeru izkusite virtualni potop v nekdanjo vas.
  • Po povratku na obalo jezera spoznavate še z razgledišča Vista, kjer vas čaka tudi izbran kulinarični zaključek doživetja.

Ostali dogodki

Prikaži vse dogodke

#VisitSaleska