Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

ZELENO

ZELENO

Zgodba Šaleške doline je zelena.

Šaleška dolina, trajnostno usmerjena destinacija.

 

Zgodba Šaleške doline je zelena 💚 

Šaleška dolina sledi zeleni zgodbi in strateško razvija trajnostni turizem, ki odraža naš trajnostni pristop in odgovornost do okolja. Poiščite svoje najljubše zelene kotičke in doživetja.

Velenje kot ponosni član družine Slovenia Green izpolnjuje obljubo, da deluje po trajnostnih načelih in je predano nenehnim zelenim izboljšavam.

V Velenju za Velenje odprite srca zelenim navadam:

 • Začutite Velenje kot zeleni dom in poskrbite, da ostane čist in urejen;
 • Namesto z avtom se po Velenju raje gibajte peš, s kolesom ali se zapeljite z Lokalcem;
 • Kupite stekleničko za večkratno uporabo in si privoščite Šaleški biser na številnih pitnikih v mestu;
 • Pomagajte ohraniti Šaleški biser – raje izberite krajše tuširanje namesto kopeli, med umivanjem zob pa zaprite pipo;
 • Izbirajte mila, kozmetične in druge čistilne izdelke, ki so okolju prijazni in ne škodujejo naravi ali njenim občutljivim ekosistemom;
 • Naj okolje in narava lovita svoje signale. Ko je le mogoče, izklopite iz vtičnic vse elektronske in druge naprave;
 • Kupujte lokalno, v lokalnih trgovinah s slovenskimi izdelki in pridelki;
 • Podpirajte lokalne proizvajalce: kmete – z naročilom jedi iz lokalnih sestavin, obrtnike – z nakupom njihovih izdelkov in umetnike – z nakupom njihovih umetnin;
 • Obiščite velenjske muzeje, galerije, tradicionalne dogodke, kulturne hiše in zbirke ter prispevajte k ohranjanju lokalne kulture in umetnosti;
 • Namesto teptanja trave in trganja rož, raje občudujte divje cvetoče travnike, ki so pašniki za avtohtone slovenske čebele;
 • Pomagajte ohraniti občutljivo naravno ravnovesje in stopajte po uhojenih in označenih poteh. Vsak sprehod izven urejenih poti lahko povzroči biotsko neravnovesje.

Več informacij

ZELENI DNK

Obiščite najmlajše mesto Slovenije, ki je zraslo na temelju premogovništva. Raziščite edinstveno preteklost mesta v parku in uživajte v njegovem prijetnem lokalnem utripu, zelenem odmiku ob jezerih ter odličnih festivalih. Podzemne skrivnosti in življenje knapov odkrijte 160 m pod zemljo v Muzeju premogovništva.

Sprostite se na Velenjski plaži, preizkusite se v vodnih športih ali s kolesom odkrivajte čarobnost podeželja. Prebudite otroško radoživost v družbi Pike Nogavičke na največjem otroškem festivalu. Vzemite si čas in se prepustite modernemu mestu.

Velenje je ponosni nosilec naziva evropski zeleni list 2024, član Misije 100 podnebno nevtralnih mest. Z zgodbo Skrivnosti potopljenih vasi je uvrščen na seznam stotih najboljših trajnostnih praks na svetu Green Destinations Top 100 Stories.

Mesto Velenje je postalo ZELENI AMBASADOR EVROPE, saj je bilo izbrano kot del EU misije 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest ter prejelo nagrado in naziv Evropski zeleni list za leto 2024 (EU Green Leaf award). Letos bomo na številnih delavnicah in z vključevanjem različnih deležnikov pripravili program dela za leto 2024, s katerim bomo poudarjali okoljsko zavest in zavezanost k ustvarjanju 🍃 zelene rasti. Župan Mestne občine Velenje, Peter Dermol poudarja, da bo Velenje v prihodnje še bolj #zelenomesto.

Vir fotografije: Velenjcan.si

Prizadevamo si za čim manj ogljičnega odtisa

Spodbujamo uporabo javnega potniškega prevoza, ki je daleč najmanj ogljično intenziven način potovanja in je najučinkovitejši ukrep za zmanjšanje ogljičnega odtisa destinacije zaradi turističnih prevozov. Turiste, obiskovalce in domačine vabimo k prihodu v destinacijo z javnim potniškim prevozom. Na destinaciji omogočimo, brezplačni javni potniški prevoz, sistem izposoje koles, urejene kolesarke in pohodniške poti.

Z javnim prevozom iz Ljubljane:

S KOLESOM PO ŠALEŠKI DOLINI

Trajnostna mobilnost

Brezplačen mestni promet
Brezplačen mestni promet

“Lokalc” je brezplačna storitev javnega prevoza v Mestni občini Velenje, ki jo izvajamo s posebnimi avtobusi rumene barve.

Več
Mestna kolesa Bicy
Mestna kolesa Bicy

Avtomatiziran sistem za izposojo mestnih koles v Mestni občini Velenje in Občini Šoštanj.

Več
Bicikel bus
Bicikel bus

Bicikel bus je 30-sedežni avtobus s prikolico za prevoz koles. Namenjen je vsakomur, tako izletnikom brez kolesa kot seveda tudi kolesarjem.

Več
Štrekna bus
Štrekna bus

S kolesom na avtobus in vlak med Koroško v Sloveniji in Avstriji. Kolesarska povezava po Mislinjski dolini, Štrekna, je priljubljena pri Korošcih in širše ter velja za eno najbolje urejenih kolesarskih povezav v Sloveniji.

Več
Šoštanjski bus
Šoštanjski bus

Občina Šoštanj se je s Celostno prometno strategijo zavezala zmanjšati osebni potniški promet v mestu, zato je uvedla linijo brezplačnega avtobusta

Več

Podeželje Šaleške doline

Poglejte na Šaleško dolino z vrhov s cerkvami in planinskimi domovi, doživite jo na turističnih, čebelarskih in drugih domačijah. Doživite čarobnost podeželja.

Več

Trajnostno naravnani dogodki

Zavod za turizem Šaleške doline si prizadeva za izvajanje trajnostnih dogodkov kot so: Promenada okusov, Šili fest, Šaleški festival piva in drugi. Spodbujamo uporabo lokalno pridelanih sestavin, biorazgradljive ali povratne embalaže. Ponudnike in obiskovalce opozarjamo na ločeno zbiranje odpadkov. Obiskovalce vabimo, da dogodek osvojijo peš, se pripeljete s kolesom ali brezplačnim mestnim avtobusom Lokalcem. Skladno z zavezo Manj plastike več trajnosti dogodke organiziramo z minimalno količino odpadkov. Obiskovalcem in ponudnikom se že vnaprej zahvaljujemo za podporo trajnostnim prizadevanjem in jih naprošamo, da tudi sicer ravnajo čim bolj okolju prijazno.

 

Ozaveščanje ponudnikov

Na Zavodu za turizem Šaleške doline spodbujamo turistična podjetja in lokalne turistične ponudnike k bolj trajnostnemu poslovanju, certificiranju, racionalni porabi vode in energije.

Ozaveščanje obiskovalcev

Obiskovalce spodbujamo k trajnostni naravnanosti in primernemu vedenju.

Okoljski certifikati

Mladinski hotel Velenje je del mreže Hostelling International in nosi certifikat kakovosti HI-Qualitiy light in Hostelling International Quality and Sustainability (HI–Q&S). V okviru priznanih mednarodnih veljavnih trajnostnih in okoljskih znakov ter podpisom Zelene zaveze slovenskega turizma, je Mladinski hotel Velenje tako izpolnil pogoje za pridobitev znaka Slovenia Green Accomodation.

Trajnostni prispevek na področju turizma

Zavod za turizem Šaleške doline v Vili Bianca – v okviru turistično informacijskega centra obiskovalcem in turistom vsak dan v letu nudi informacije o Šaleški dolini in druge storitve povezane s prodajo, izposojo mestnih Bicy koles, ipd.

V Vili Bianca lahko kupite tudi spominek Šaleška pivska čaša. Gre za repliko pivske čaše iz žgane gline, ki je bila najdena pri arheoloških izkopavanjih gradu Šalek in izvira iz 15. stoletja. Izdelana je bila s pomočjo vretena na nožni pogon, na njej pa lahko vidimo štiri različne tipe pečatnega okrasja. Spominek izdeluje Lončarstvo Bahor. Z nakupom prispevate k ohranjanju gradu Šalek, saj bomo 1 € od vsakega nakupa namenili vzdrževanju gradu Šalek.

Ekoremidiacijski otoki na Velenjske jezeru

Ekoremidiacijski otoki na Velenjske jezeru

Play button

Lokalni spominki

Nakit KUOLMi
Nakit KUOLMi

Več
Edini svinčnik na svetu, ki raste
Edini svinčnik na svetu, ki raste

Več
Blue Hill - izdelki iz prave sivke
Blue Hill - izdelki iz prave sivke

Več
Čebelarstvo Čanč
Čebelarstvo Čanč

Več
Šaleška kraft pivovarna- Skubeer brewing
Šaleška kraft pivovarna- Skubeer brewing

Več
Solka izdelki
Solka izdelki

Več
Babave izdelki
Babave izdelki

Več
Kmetija Pr'Krajnk in Loko Loko
Kmetija Pr'Krajnk in Loko Loko

Več
Šili testenine
Šili testenine

Več
Izdelki Mastodont
Izdelki Mastodont

Več
EKO Poprask izdelki
EKO Poprask izdelki

Več
Knjige
Knjige

Več
Pikini izdelki
Pikini izdelki

Več
Magnetki
Magnetki

Več
Šaleška pivska čaša
Šaleška pivska čaša

Več
Izdelki I FEEL SLOVENIA
Izdelki I FEEL SLOVENIA

Več
Prva berila - Knjižica Velenje
Prva berila - Knjižica Velenje

Več
Rudarski spominki
Rudarski spominki

Več
Majice
Majice

Več
Zastave
Zastave

Več

Paketi doživetij

Vsi programi5*doživetjaZa najuZa našo družinoZa skupine
Vsi paketi
Velenje Underground
Velenje Underground

Edinstveno večerno doživetje

Pridite po rudarske in gastronomske presežke Slovenije. Doživite jih z vsemi čuti!

Več
Skrivnosti potopljenih vasi
Skrivnosti potopljenih vasi

Odplujte po dragoceni košček preteklosti!

Pomagajte potomcu rudarjev, ki so z odkopavanjem lignita na eni od najdebelejših plasti premoga na svetu spremenili pokrajino svojega bivanja, najti dragocen predmet pod gladino jezera!

Več
Polet v usnjarno Evrope
Polet v usnjarno Evrope

Gosposko po Šoštanju

Počutite se kot legendarni podjetnik na zasebnem obisku v nekdaj najuglednejši Tovarni usnja daleč naokoli! V Šoštanju, mestu svetlobe, obiščite usnjarsko rodbino Vošnjak – Woschnagg.

Več
Velenjske skrivnosti
Velenjske skrivnosti

Pridružite se nam na družinskem animiranem raziskovanju.

Družinsko animirano raziskovanje se začne v središču mesta. Vzdušje bo polno veselja in smeha, saj se vam bo pridružil skrivnostni lik. Morda veš kdo?

Več
Tito vas gleda! Vi gledate moderno.
Tito vas gleda! Vi gledate moderno.

Arhitekturno in kulinarično doživetje Velenja

Na trgu pod največjim spomenikom kipa Tita, voditelja nekdanje Jugoslavije, vstopite v čas nastajanja in razcveta mesta, ki velja za socialistični čudež.

Več
V Šaleško dolino k sebi
V Šaleško dolino k sebi

Retreat za oddih na poti k sebi in motivacijo za nove življenjske izzive

Vsak ima vsaj en dober razlog za počitnice na podeželju. Če tudi vaše telo kliče k počitku, duh pa k miru, si prisluhnite na tridnevnem joga retreatu V Šaleško dolino k sebi.

Več
Pustolovščina v podzemlju
Pustolovščina v podzemlju

Avanturistični jamski treking v podzemlje, ki buri domišljijo

Raziskovalci jame Huda luknja težko opišejo občutke, ki jih prevzemajo v globinah kraške lepotice v Šaleški dolini. Doživeti jih morate sami. Si drznete na Pustolovščino v podzemlje?

Več
Šaleško razvajanje
Šaleško razvajanje

Tridnevni romantični oddih

Vzemita si čas zase in uživajta v izbranih doživetjih Šaleške doline.

Več
Otroške zgodbe izgubljenih vasi
Otroške zgodbe izgubljenih vasi

Ogled Muzeja premogovništva, sprehod do Velenjskega jezera ter vožnja s pletrco po Velenjskem jezeru.

Več
Po poteh Kajuha
Po poteh Kajuha

Sprehod po starotrškem jedru Šoštanja, spoznavanje zgodovine in vloge Karla Destovnika Kajuha, obisk Kajuhovega parka in doma ter obisk Vile Mayer

Več
Vikend z zmajem Pozojem
Vikend z zmajem Pozojem

Dvodnevno za celo družino

Nastanite se blizu jezer s posebnimi zgodbami in presenetite najmlajše s prijaznimi potepi.

Več
Družinski dan na Velenjski plaži
Družinski dan na Velenjski plaži

Enodnevno doživetje

Preživite dan na najboljši slovenski naravni plaži. Po svoje!

Več
Dediščina preteklosti
Dediščina preteklosti

Zgodovinski sprehod skozi Velenje, spoznavanje vloge Šaleške doline v času osamosvajanja Slovenije ter ogled Spominskega centra 1991 v Topolšici.

Več
Kulinarično doživetje z razgledom
Kulinarično doživetje z razgledom

Tridnevna izkušnja Velenja

Začinite si posebnosti Velenja s kulinaričnimi doživetji z najlepšimi razgledi in najboljšimi chefi.

Več
Ples, vino in kulinarika
Ples, vino in kulinarika

Martinov vikend za dva

Počastita praznik vina s plesnimi koraki in izbranimi jedmi.

Več
Lahkoten potep s kolesom
Lahkoten potep s kolesom

2-urno doživetje

Odkrivanje skritih kotičkov Šaleške doline s kolesom.

Več
Po poteh usnjarjev
Po poteh usnjarjev

Izkustvo dediščine usnjarstva v Šoštanju prehod skozi Šoštanj, obisk vile Mayer in dvorca Gutenbuchel.

Več
Petek in sobota na najin način
Petek in sobota na najin način

Dvodnevna romantika

Vstopite v vikend z radovednostjo in ga nadaljujte s sprostitvijo v savni samo za vaju.

Več
Kolesarski vodnik za vodena doživetja S kolesom po Šaleški dolini
Kolesarski vodnik za vodena doživetja S kolesom po Šaleški dolini

Po nove zgodbe, razglede in doživetja.

Aktivnosti v naravi Šaleške doline in skrite poti v družbi licenciranega kolesarskega vodnika.

Več
Usnjarsko popotovanje družine Woschnagg
Usnjarsko popotovanje družine Woschnagg

Poldnevni program za raziskovalce

Nov začetek preteklega časa v »usnjarskem« Šoštanju.

 

Več
Unique trio
Unique trio

Tridnevni program

Doživite različnost preteklih časov in današnjih doživetij v treh mestih s tako drugačnimi zgodbami!

Več
Trio underground
Trio underground

Enodnevni izlet

Doživite različnost preteklih časov in današnjih doživetij v treh mestih s tako drugačnimi zgodbami!

Več
Kulinarični trio
Kulinarični trio

Enodnevni izlet

Doživite različnost preteklih časov in današnjih doživetij v treh mestih s tako drugačnimi zgodbami!

Več
Drugačen mestni trio
Drugačen mestni trio

Enodnevni izlet

Doživite različnost preteklih časov in današnjih doživetij v treh mestih s tako drugačnimi zgodbami.

Več
Drugačen mestni trio
Drugačen mestni trio

Enodnevni izlet

Doživite različnost preteklih časov in današnjih doživetij v treh mestih s tako drugačnimi zgodbami!

Več
Pika se po mestu potika
Pika se po mestu potika

Družinski vikend na Pikinem festivalu

Gremo vsi pegasti in z različnimi nogavičkami na Pikine norčije v Velenje!

Več
Jezerski super sup odklop
Jezerski super sup odklop

Dvodnevni aktivni oddih v dvoje ali v družbi

Prenočite v mladinskem ali mestnem hotelu in raziščite območje s supom in na kolesu.

Več
Doživetje treh dolin
Doživetje treh dolin

Enodnevni izlet

Privoščite si potep, ki povezuje tri reke, tri doline in velika doživetja pristnih posebnosti!

Več
Utrip tehnologije
Utrip tehnologije

Organizirana vodenja za skupine

Pokukajte v središče naprednih tehnologij!

Več
Središče električne energije
Središče električne energije

Organizirana vodenja za skupine

Vam primanjkuje energije? V Šaleški dolini je imamo vedno dovolj!

Več
Doživetje socializma v Velenju
Doživetje socializma v Velenju

2-urni program za skupine

Podajte se na nenavadno in zanimivo doživetje ter obudite spomine na življenje v času tovarištva.

Več
Organizirana vodenja za skupine
Organizirana vodenja za skupine

Organizirana vodenja za skupine

Občane in obiskovalce Šaleške doline vabimo na butična doživetja in lokalna turistična vodenja, ki jih lahko organiziramo za do 10 oseb.

Več
Mesto svetlobe skozi čas
Mesto svetlobe skozi čas

3-4-urni program za skupine

Spoznajte Šoštanj, oglejte si spomenike padlih borcev ter TEŠ.

Več
Po stopinjah usnjarjev
Po stopinjah usnjarjev

4-urni program za skupine

Podajte se na pustolovščino z vonjem po usnju in spoznajte kako je dediščina usnjarstva zaznamovala mesto Šoštanj!

Več
Velenje skozi čas
Velenje skozi čas

5-urni program za skupine

Doživite Šaleško dolino in spoznajte Velenje na poti skozi čas!

Več
Pozojeva grajska pot
Pozojeva grajska pot

5-urni program za otroke

Podajte se na Pozojevo grajsko pot in odkrijte po katerem gradu je naša dolina dobila ime!

Več
Šepet Šoštanjskega podeželja
Šepet Šoštanjskega podeželja

Poldnevni program za aktivne

Prebudite čute in začutite gostoljubje mesta Šoštanj!

Več
Šepet podeželja
Šepet podeželja

4 do 5-urni program za skupine

Prebudite čute in začutite gostoljubje Šaleške doline!

Več
Retro sprehod po Velenju
Retro sprehod po Velenju

2-urni program za skupine

Se še spominjate, kako je bilo odraščati v času socializma, od cicibanov, pionirčkov do mladincev?

Več
Po stopinjah rudarjev
Po stopinjah rudarjev

4-urni program

Podajte se na podzemno pustolovščino in spoznajte kako je dediščina rudarjenja zaznamovala Šaleško dolino.

Več
Zgodbe izgubljenih vasi za otroke
Zgodbe izgubljenih vasi za otroke

4-urni program za otroke

Pridite in z nami raziskujte ostanke potopljene vasi, ki se je zaradi kopanja premoga za vedno pogreznila pod gladino Velenjskega jezera.

Več
Zgodbe izgubljenih vasi
Zgodbe izgubljenih vasi

4-urni program

Pridite in z nami raziskujte ostanke potopljene vasi, ki se je zaradi kopanja premoga za vedno pogreznila pod gladino Velenjskega jezera.

Več
Škratov šolski dan
Škratov šolski dan

3-urni potep za osnovnošolce

V Dolini mlinov na območju Vinske Gore v Šaleški dolini čakajo otroke do 4. razreda osnovne šole nepozabna srečanja z naravnimi pojavi, živalmi, rastlinami in tradicionalnimi obrtmi.

Več
Kulinarične igre brez meja
Kulinarične igre brez meja

Dvodnevna skupinska ustvarjalnica

Ustvarjajte čisto nove jedi z znanjem in sestavinami, ki jih vaša skupina dobi na potepu po izbranih točkah Šaleške doline.

Več
Retro Velenje
Retro Velenje

2-urni sprehod

Privoščite si potep po časih, ko se je Velenje razvijalo v socialistični gospodarski čudež.

Več

Mobilne aplikacije

Velenje360
Velenje360

Več
Mestna zakladnica
Mestna zakladnica

Več
Lov na svetilko skrivnosti
Lov na svetilko skrivnosti

Več
Bicy
Bicy

Več
Savinjska2GO
Savinjska2GO

Več
Bikemap
Bikemap

Več

Povpraševanje

#VisitSaleska