Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Odprtje nove kolesarske povezave Velenje-Dobrna

V četrtek, 1. junija, smo odprli državno kolesarsko povezavo med Velenjem in Dobrno. Ob 17. uri smo organizirali zbor kolesarjev na začetku samostojne kolesarske poti, tj. na koncu Žarove ceste. S kolesom se je v Vinsko Goro odpravil tudi županja Mestne občine Velenje Aleksandra Vasiljević, ki jeob 17.30 na športnem igrišču v Vinski Gori z direktorjem Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo Bojanom Tičarjem simbolično odprla novo kolesarsko povezavo.

V Velenju smo v zadnjih letih uredili 30 km novih kolesarskih povezav, številna kolesarska parkirišča, servisne točke, nadgradili sistem avtomatizirane izposoje koles Bicy … Izdali smo tudi priročne zemljevide z načrtom mestnih kolesarskih povezav in razlago vrst kolesarskih površin, organizirali zanimive akcije spoznavanja novega omrežja in občane nagrajevali z uporabnimi darili, ki naredijo kolesarjenje prijetnejše in varnejše. Številne aktivnosti smo združili pod sloganom Moje mesto, moja izbira!, saj verjamemo, da gre tako za odločitev in dobrobit posameznika kot tudi celotne družbe.

Na odseku od Velenja do meje z Občino Dobrna je kolesarska povezava urejena v dolžini 6,4 km, od katerih 2 km potekata po ločenih kolesarskih površinah.

Kolesarska povezava med Velenjem in Dobrno je del glavne kolesarske povezave Holmec-Dravograd-Slovenj Gradec-Velenje-Celje. Državno kolesarsko omrežje predstavlja enega od stebrov trajnostne mobilnosti in nudi alternativo uporabi avtomobilov pri krajših poteh. Še letos bo državna kolesarska povezava dobila svoje nadaljevanje skozi Hudo luknjo proti Koroški ter preko Šoštanja do Nazarij.

Vrednost gradbenih del je znašala slabih 1,4 milijona evrov, pri čemer je bil projekt sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini 0,8 milijona evrov. Mestna občina Velenje je za izgradnjo namenila svojo kvoto v okviru mehanizma Dogovor za razvoj regij, pridobili smo tudi del zemljišč na trasi, potrebnih za gradnjo.

Vožnja s kolesi po vsakodnevnih opravkih (služba, šola, prosti čas) prinaša ljudem številne pozitivne učinke, npr. izboljšanje telesnega počutja in zdravja zaradi rednega gibanja, manjše stroške za dnevno mobilnost, boljše psihično počutje, hkrati pa pozitivno vpliva na manjše izpuste v zrak, manjša potrebo po novih parkirnih površinah za avtomobile in je prijazna do vseh uporabnikov.

Vir: MOV

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska