Sproščajo se ukrepi na področju turizma, med drugimi je sproščena prepoved obratovanja žičniških naprav. Zavod za turizem Šaleške doline v sodelovanju z STO in drugimi partnerji aktivno nadaljuje s številnimi aktivnosti in projekti. Z letošnjim letom je Slovenija vstopila v leto, ko je ponosna nosilka naziva Evropska gastronomska regija 2021.

Aktualne informacije o ukrepih za blažitev vpliva in širitve koronavirusa na slovenski turizem

Informacije o aktualnih objavah in ukrepih MGRT in Vlade RS za blažitev negativnega vpliva koronavirusa

Pripravljen je #PKP8, ki prinaša poudarek delovnim mestom oziroma zaposlitveni kondiciji podjetij. Dosedanji ukrepi na tem področju Slovenijo uvrščajo visoko na lestvici majhnega števila brezposelnih. Glavni ukrep v paketu bo podaljšanje možnosti koriščenja 80 odstotnega nadomestila za čas čakanja zaposlenih na delo doma. Ukrep bo podaljšan z 31. januarja do konca aprila letos. Podaljšan bo tudi ukrep skrajšanja delovnega časa. Bistven element tega paketa bo tudi pomoč države delodajalcem pri dvigu stroškov dela zaradi dviga minimalne plače. Po oceni bo država po modelu, ki je predviden, delodajalce razbremenila v obsegu 40 odstotkov tega stroška. Čas te pomoči bo trajal do konca junija z možnostjo podaljšanja. V osmem paketu se bodo podaljšali tudi nekateri ukrepi iz predhodnih paketov. Več naspletni strani Vlade RS.

Sprošča se  tudi prepoved obratovanja žičniških naprav na način, da se dovoli obratovanje žičniških naprav ob hkratnem upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (v NIJZ) in da upravljavec žičniških naprav zagotovi hitro testiranje (HAGT) v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče.

Vlada je sprejela  tudi Odlok o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji, s katerim so kot izjeme od prepovedi dodane knjižnice, muzeji in galerije v statističnih regijah z bolj ugodno epidemiološko sliko. Vlada je potrdila predlog Zakona o zaščiti otrok v kazenskem postopku in njihovi celostni obravnavi v hiši za otroke in predlog sprememb Zakona o vodah. Več informacij je na voljo na spletni strani Vlade RS.

 

Aktualne aktivnosti na področju turizma

Slovenska turistična organizacija že vrsto let sodeluje s slovenskimi vrhunskimi športniki, ki so že od nekdaj eni najuspešnejših ambasadorjev Slovenije. Sodelovanje z najbolj prepoznavnimi slovenskimi športnimi imeni kot sta Luka Dončić in Primož Roglič letos STO nadgrajuje s partnerstvom s Tadejem Pogačarjem. Spletna novinarska konferenca, izvedena minuli ponedeljek, je izpostavila aktivni oddih kot enega ključnih turističnih produktov slovenskega turizma ter pomen vrhunskih slovenskih športnikov, še posebej kolesarjev, za povečanje prepoznavnosti in ugleda Slovenije kot destinacije za odlična aktivna doživetja. Novinarske konference so se udeležili Tadej Pogačar, vrhunski slovenski kolesar in zmagovalec dirke Tour de France 2020; mag. Maja Pak, direktorica STO; Bogdan Fink, organizacijski direktor dirke Po Sloveniji in direktor KK Adria Mobil ter Marko Lenarčič, direktor Združenja Aktivna Slovenija. Več informacij je na voljo v sporočilu za javnost.

V letošnje leto je Slovenija vstopila kot nosilka naziva Evropska gastronomska regija. K pozicioniranju naše dežele kot destinacije za vrhunska gastronomska doživetja pomembno pripomorejo tudi mednarodno prepoznavni gastronomski vodniki kot sta Gault&Millau in Michelin. V tem tednu je Gault&Millau Slovenija razglasil nagrajence po izboru najnovejše izdaje mednarodnega gastronomskega vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2021. Vodnik bo kmalu naprodaj na običajnih prodajnih mestih (takrat bodo razkriti vsi, ki so se uvrstili v vodnik).

V letu 2021 se z novim znakom Slovenia Green Cuisine gastronomija vključuje tudi v poziv za vstop v Zeleno shemo slovenskega turizma (ZSST), krovni nacionalni program za razvoj trajnostnega turizma. Poziv bo objavljen in predstavljen preko spleta v četrtek, 28. januarja 2021 ob 10.00 uri. Ob 11.00 uri bo sledila še predstavitev poziva za prijavo 5-zvezdičnih doživetij za pridobitev znaka Slovenia Unique Experiences in novosti v letošnjem pozivu.

V mesecu januarju se je običajno začela sezona turističnih sejmov in borz po vsem svetu, kar pa v letošnjem letu poteka v omejeni in prilagojeni obliki, številni organizatorji so sejme prestavili na kasnejše termine. Eden prvih sejmov, ki bi se sicer odvijal v teh dneh, je najpomembnejši turistični sejem v Avstriji, Ferien-Messe na Dunaju. Organizatorji so pretekli konec tedna pripravili enodnevni virtualni dan počitnic »Ferien-Messe Wien Online-Reisetag«, izvedba sejma Ferien-Messe na Dunaju pa je prestavljena na začetek meseca maja 2021. Tudi najpomembnejša turistična sejma v Izraelu in Združenih arabskih emiratih, IMTM Tel Aviv 2021 in ATM Dubai 2021, bosta v letošnjem letu potekala tako v živo kot tudi preko spleta. Več o programu in prijavah preberite v novici.

STO kot partner v procesu evalvacije oz. ovrednotenja rezultatov Strategije trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021 deležnike slovenskega turizma vabi k izpolnitvi evalvacijskega vprašalnika do vključno 31. januarja 2021.

Preberi več