Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

34. Sejem Alpe-Adria vabi k odkrivanju navdihujočih doživetij

Konec januarja bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani tradicionalno potekal sejem Alpe-Adria, ki je največji turistični sejem v Sloveniji. STO se predstavlja v sodelovanju z Združenjem zgodovinskim mest Slovenije s poudarkom na kulturni ponudbi. V sklopu obsejemskega dogajanja bo potekal bogat program, še posebej izpostavljamo predstavitev Smernic v podporo trženju tematike “Umetnost in kultura” za leti 2024 in 2025.

34. Sejem Alpe-Adria vabi k odkrivanju navdihujočih doživetij

Od 31. januarja do 3. februarja bo na Gospodarskem razstavišču potekal osrednji mednaro dni sejem turizma Alpe-Adria. Namenjen je vsem športnikom, popotnikom, planincem, pohodnikom, aktivnim rekreativcem, tekačem, kolesarjem, ljubiteljem adrenalinskih športov v naravi in vsem tistim, ki iščejo ideje kako preživeti prosti čas. Dogajanje na sejmu bo popestril bogat spremljevalni program z izobraževalno in zabavno vsebino.

Na sejmu bo letos veliko govora o kulturnem turizmu, ki je zanimiv čez celo leto in privablja obiskovalce na ogled muzejev, koncertov, razstav, spoznavanje lokalnih običajev in kulinarike.

Letos se predstavlja 53 razstavljalcev, med njimi številne slovenske destinacije, turistični ponudniki, slovenska turistična društva iz 9 držav.

Spletna stran sejma

Na sejmu bodo že 13. podelili nagrado Jakob za kakovost in odličnost v regiji Alpe Jadran. Tema 13. izbora za nagrado Jakob 2024: “Inovativne turistične prireditve na osnovi kulturne in naravne dediščine”. Na spodnji povezavi preverite, kdo so finalisti.

Preberi več


RAZSTAVNI PROSTOR SLOVENSKE TURISTIČNE ORGANIZACIJE

Na osrednjem razstavnem prostoru I FEEL SLOVENIA v Marmorni dvorani se pod okriljem Slovenske turistične organizacije letos predstavlja vseh 21 mest Združenja zgodovinskih mest Slovenije s poudarkom na raznoliki kulturni ponudbi mest: Brežice, Celje, Črnomelj, Idrija, Jesenice, Kamnik, Koper, Kostanjevica na Krki, Kranj, Metlika, Novo mesto, Piran, Ptuj, Radovljica, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec, Slovenske Konjice, Šentjur, Škofja Loka, Tržič in Žužemberk.

Dediščina, dogodki in doživetja 21 zgodovinskih mest Slovenije na sejmu turizma Alpe-Adria

Karavana zgodovinskih izdelkov in likov iz vse Slovenije prihaja v Ljubljano. Mesta pripravljajo predstavitev, polno neobičajnih mestnih presenečenj. Združenje zgodovinskih mest povezuje najlepša slovenska mestna središča, ki so v celoti zaščitena kot kulturni spomeniki. Spoznajte njihove umetniške, muzejske in gastronomske presežke na enem mestu.

Na razstavnem prostoru se obeta pester program z animacijami. Zagotovo bo magnet za obisk tudi velika nagradna igra Zgodovinskih mest Slovenije.


OBSEJEMSKO DOGAJANJE

Celotna ponudba sejma bo privlačno začinjena z različnimi temami v bogatem spremljevalnem programu, obeta se več kot 50 dogodkov, še posebej pa izpostavljamo nekatere dogodke spremljevalnega programa:

četrtek 01.02.15:00 – 16:30, Urška 1: Predstavitev smernic v podporo trženju dvoletne tematike Umetnost in kultura

V četrtek, 1. februarja, ob 15. uri STO vabi predstavnike vodilnih destinacij in kulturnih institucij, turistične ponudnike in vse zainteresirane iz kulturnega in kreativnega sektorja v dvorano Urška 1 na dogodek predstavitev Smernic v podporo trženju tematike “Umetnost in kultura” za leti 2024 in 2025, ki so pod vodstvom STO nastale v sodelovanju s predstavniki pristojnih ministrstev, vidnih kulturnih ustanov, turističnih destinacij in Združenjem zgodovinskih mest Slovenije.

Glavni namen strateškega dokumenta je identifikacija vsebinskih stebrov in vsebin ter kulturno-turističnih produktov in doživetij za potrebe komunikacijskih in trženjskih aktivnosti STO. Za usklajeno vseslovensko promocijo dokument vsebuje tudi usmeritve za vodilne destinacije slovenskega turizma. Na STO s tem krepimo medsektorsko povezovanje turizma in kulture. Na predstavitev prijazno vabimo predstavnike vodilnih destinacij in kulturnih institucij, turistične ponudnike in vse zainteresirane iz kulturnega in kreativnega sektorja.

Program:

15.00-15.20 PREDSTAVITEV SMERNIC ZA TRŽENJE

  • Predstavitev Smernic v podporo trženju dvoletne tematike Umetnost in kultura, mag. Maja Pak Olaj, STO
  • Mesta, kraji in prostori po meri ljudi: stebri komunikacije in sodelovanja 2024-2025, Neja Petek, Nea Culpa

15.20-15.50 AKTUALNO IZ SLOVENIJE

  • Smernice kulturnega turizma in prireditev v Ljubljani, mag. Petra Stušek, Turizem Ljubljana
  • Povezovanje kulturne dediščine in sodobne umetnosti s turizmom v Mariboru, Jure Struc, Turizem Maribor
  • Evropska prestolnica kulture Nova Gorica, Andreja Repič Agrež, Javni zavod GO! 2025

15.50-16.30 OKROGLA MIZA – Trendi na preseku kulture in turizma

  • Dubravka Kalin, MGTŠ, Direktorat za turizem
  • Barbara Koželj Podlogar, MK, Direktorat za ustvarjalnost
  • Mateja Hafner Dolenc, Združenje zgodovinskih mest Slovenije
  • Blaž Peršin, Muzeji in galerije mesta Ljubljana
  • Nataša Bučar, Slovenski filmski center

 

Okroglo mizo bo povezovala ga. Neja Petek. Po zaključku bo čas za vaša vprašanja in kratko razpravo.

Nujna je predhodna prijava. Udeležbo na dogodku potrdite najkasneje do torka, 22. januarja do 13. ure na mail: romana.zorman@slovenia.info.


Izpostavljamo tudi dogodke:

četrtek, 01. 10:30 – 11:30, Urška 1: Odgovorno v gore: okrepljeno partnerstvo za izboljšanje varnosti v slovenskih gorah

V četrtek, 1. februarja, bo na sejmu Alpe-Adria v ospredju tudi varnost v gorah. Združenje Slovenia Outdoor in STO v partnerstvu z organizacijami, ki skrbijo za varnost v gorah, in deležniki s področja turizma: Policija, Gorska reševalna zveza Slovenije, Združenje gorskih vodnikov Slovenije, Planinska zveza Slovenije, Triglavski narodni park in Skupnost Julijske Alpe, pripravljata dogodek z naslovom Odgovorno v gore: okrepljeno partnerstvo za izboljšanje varnosti v slovenskih gorah. Dogodek se bo odvil v dvorani Urška 1 ob 10.30, na njem pa bodo partnerji predstavili trenutno stanje in trende, svoje aktivnosti ter skupna prizadevanja za izboljšanje varnosti v gorskem svetu. Planinska zveza Slovenije pripravlja tudi niz delavnic, namenjenih izobraževanju o varnem in odgovornem obisku gora.

četrtek, 01.02.17:00 – 18:00, Urška 1: Pozabljena polovica Novega mesta – od prezrtih do nepozabnih žensk novomeške preteklosti

sreda, 31.01.15:00 – 17:00, Urška 3 in 4: AI v travel industriji: pomen digitalne arhitekture

sreda, 31. 01. 10:00 – 12:00, Urška 3 in 4:  Združenje hotelirjev pri Turistično gostinski zbornici Slovenije in Združenje turističnih agencij g.i.z. vabita na okroglo mizo. V sproščenem pogovoru z reprezentativnimi predstavniki hotelirjev in organizatorjev potovanj bodo izpostavili načine delovanja, s katerimi bi lahko prispevali k boljši učinkovitosti na turističnem trgu.

Spremljevalni program 2024


17. Mednarodni HO.RE.CA. strokovni Sejmi okusov

Hkrati potekajo 17. Mednarodni HO.RE.CA. strokovni Sejmi okusov v organizaciji Primorskega sejma, ki vas vabijo z degustacijami, delavnicami in tekmovanji.

Oba sejma je mogoče obiskati z eno vstopnico. Pestro dogajanje in čudovita izkušnja samo z eno vstopnico, ki jo lahko še ugodneje kupite na spletu.  Vstopnica, kupljena v spletni prodaji, vključuje prevoz z LPP mestnim avtobusom do Gospodarskega razstavišča in nazaj na dan obiska sejma. Veljavno vstopnico pokažite vozniku LPP avtobusa. Parkirajte na obrobnih parkiriščih P+R in se za ceno parkirnine brezplačno pripeljite na sejem z Ljubljanskim potniškim prometom.

Vsak obiskovalec prejme ob nakupu vstopnice sejemski katalog Oddih – Dnevnikovo prilogo s seznamom razstavljavcev in opisom obsejemskega dogajanja.

Več informacij

VIR: Slovenska turistična organizacija

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska