Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

5 PREPROSTIH DRUŽINSKIH AKTIVNOSTI V NARAVI

Letos nas zima resnično razvaja. Mesec december nam je vremensko precej naklonjen. Če le imamo možnost, se v svojem okolišu, odpravimo v naravo.

ODPRAVIMO SE NA SPREHOD MALO DRUGAČE

Ko zelo dežuje ali je zunaj mrzlo in res ne moremo v naravo, po navadi opazujemo okolico kar skozi okno. A mesec december nam je letos vremensko precej naklonjen, zato se odpravite na sprehod, pohod in raziskujte naravo ter poiščite zanimive lokacije v svoji okolici. Če se v naravo odpravljate z otroci, jih spodbudite, da opazujejo naravo, ki nas obdaja.

Velenjska kotlina je Šaleška dolina in sem ne spada samo mesto Velenje, ampak še raznoliki okoliški kraji. Obdajajo jo hribovja ter Alpe. Na jugu je Posavsko hribovje, na zahodu so Kamniško Savinjske Alpe, na vzhodu pa Pohorje. Tudi na severu Šaleške doline se odpirajo čudoviti vrhovi, kot so Špik, Smodivnik, Paški Kozjak, Graška gora, Uršlja gora, Smrekovec in še kar nekaj vrhov. Na jugu doline pa se skrivajo nižji hribi.

Za vas smo pripravili nekaj namigov, kje se lahko potepate tudi pozimi:

Če se radi sprehajate po hribih in radi nabirate kondicijo, se odpravite na Smrekovec. Če še ne veste, je pod Smrekovcem pred 2 milijoni leti izbruhnil vulkan. Danes tukaj ni prav nič videti vulkansko, smo pa priča kamninam, ki se še vedno najdejo pod zemljo.

V vasi Bele vode ob Hudem potoku se skriva jama, ki je naravnega izvora. Ko vstopite vanjo se vam odpre 40 metrov dolg rov in videli boste tudi stranski rov, ki je dolg nekje 15 metrov. V jami Mornova zijalka so nekoč bivali prazgodovinski lovci.

Velunja peč je kamniti most, ki si ga lahko ogledamo med Velenjem in Slovenj Gradcem. Bolj natančno nad kamnolomom v gozdu. Je naravni most, visok kar 10 metrov. Opazili boste tudi kraške jame, ki jih je naredila voda v stenah, pod mostom pa lahko opazite tudi dva manjša slapova.

Precej poraščeno hribovje nudi mnogo lepo označenih poti, ki so primerne za krajše izlete z otroki in predvsem pobeg v naravo in mir. Glavni vrhovi Paškega Kozjaka, dobrih 10 km dolgega, ozkega in zelo strmega apnenčastega pogorja, so znano razgledišče Špik – 1109 m, najvišji vrh Basališče – 1272 m in najvišji vrh Dobrne Štrukljev vrh 1227 m.

Planinska obhodnica Po poteh Vinske Gore poteka po gričih in hribih okoli kraja Vinska Gora. Je lahka krožna pot s 14 nadzornimi točkami. Iz kraja se na obhodnico navezujeta dve priključni poti.

 

Vabljeni v naravo, saj biti z naravo, jo gledati in se z njo pogovarjati je resnična sreča.

Lepoto videti, lepoto čutiti, lepoto živeti, lepoto deliti.

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska