Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Aktivni namig: Pohod na Radojč

Si želite nekaj aktivnega oddiha? Potem smo prepričani, da vam bo naslednji namig zelo všeč. Podajte se peš na vrh Radojča.

Gre za vrh z nadmorsko višino 937 metrov, nahaja pa se severno od Vinske Gore. Do Radojča vodi več poti, spodaj pa je opisana pot s pričetkom pri cerkvi Sv. Janeza Krstnika.

Pot začnemo pri cerkvi Sv. Janeza Krstnika, tam je tudi parkirišče, kjer lahko pustimo avtomobile. Od parkirišča pri cerkvi nadaljujemo po asfaltirani cesti ter v križišču nadaljujemo levo. Po nekaj deset metrih nas markacije usmerijo levo navzgor na ožjo cesto. Kasneje se cesta rahlo spusti, mi pa nato kmalu nadaljujemo desno v gozd. Prišli bomo do ozke stezice, ki teče skozi in nas pripelje do razpotja pod Gonžarjevo pečjo. Desno vodi zelo zahtevna plezalna pot, levo pa je usmerjena lažja pot, tam za kratek čas še prečimo pobočje proti zahodu. Kmalu smo ponovno na razpotju in tokrat nadaljujemo desno navzgor. Pot se nato prične vzpenjati in tudi pobočje postaja vse bolj strmo. Sledi le še zadnji vzpon do razgledne točke, kjer se nam z desne priključi plezalna pot. V zadnjem delu, je pot tudi zavarovana z ograjo. Od razgledne točke nadaljujemo skozi gozd ob ograji navzgor. Po kratkem vzponu pridemo iz gozda na pašnike od koder se nam odpre pogled na Radojč ter sosednji Ramšakov vrh. S pašnikov nas pot pripelje na cesto po kateri nadaljujemo desno do kmetije Gonžar. V križišču pri kmetiji nadaljujemo levo po makadamski cesti in hitro smo ponovno na razpotju. Desno vodi Šaleška planinska pot, mi pa še naprej nadaljujemo po cesti. Pri naslednjem križišču nadaljujemo rahlo levo in pot nas pripelje do še ene gorske kmetije. Tu pot zavije ostro desno ter se prične vzpenjati skozi gozd. Kasneje se pot priključi kolovozu, ki nas pripelje do jase. Tu pot zavije desno in se prične ponovno nekoliko strmeje vzpenjati. Kmalu pridemo na gozdnat greben kjer nadaljujemo desno in sledi samo še krajši vzpon do vrha Radojč.

Na vrhu zasledimo tudi vpisno knjigico z žigom.

V kolikor si bi želeli iti še dlje, lahko pot nadaljujemo naprej do Ramšakovega vrha.

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska