Ali ste vedeli …
- Da je potica tradicionalna praznična jed, ki jo pripravljamo v času božiča in je kraljica slovenskih prazničnih jedi.
- Da je še danes najbolj razširjena praznična sladica, nenadomestljiva in nepogrešljiva na božičnem jedilniku.
- Da je pripravljena iz zavitega in razvaljanega kvašenega testa in polnjena z različnimi nadevi.
- Da se v pisnih virih omenja že v delih Primoža Trubarja iz leta 1575, pod imenom povitica.
- Da poznamo več kot 80 različnih nadevov, ki jih zavijemo v testo, po čemer je zavita potica – povitica dobila tudi ime.
- Da je najstarejši recept za potico objavil Janez Vajkard Valvasor, v šesti in sedmi knjigi svojega dela Slava vojvodine Kranjske iz leta 1689.
- Da so bile prve slovenske potice sadne, z nadevom iz zdrobljenega suhega sadja kot so krhlji jabolk, hrušk, češpelj in medu.
- Da so najznačilnejše slovenske potice orehova, lešnikova, pehtranova in makova.
- Da je v Uradnem listu Republike Slovenije objavljen Pravilnik o Slovenski potici, s specifikacijo za predhodno nacionalno zaščito.
Več o pripravi praznične potice vam bosta razkrila Laura Apat in Simon Ogrizek v četrtek na prazničnem večeru– Umetnost okrasitve božičnega drevesa in skrivnosti najboljše potice, ki bo 7. decembra v Vili Bianca.