Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Danes na obisku v Šaleški dolini gostimo italijanski par, ki že deset let promovira Slovenijo

Danes smo na obisku v Šaleški dolini gostili Saro Terpin in Carla Ghio. Pripravili smo jim dve 5* doživetji: Skrivnosti potopljenih vasi in Polet v usnjarno Evrope. V Šaleški dolini pa bosta ostala še cel vikend.
Hvala vsem partnerjem, ki ste jim omogočili nepozabno doživetje Šaleške doline. Kmalu objavimo tudi njune prispevke in vtise.
Na spletnem portalu slovely.eu pišeta in objavljata o razvoju kulinarike ter doživetjih v naši državi

Sara Terpin in Carlo Ghio živita v Gorici v Italiji in v svojem blogu Italijanom v njihovem jeziku odkrivata Slovenijo. Že skoraj 10 let sistematično obiskujeta in snemata slovenske naravne znamenitosti, skrite kotičke vasi in mest.

Na spletnem portalu slovely.eu pišeta in objavljata o razvoju kulinarike ter doživetjih v naši državi, to pa delita s svojimi bralci. Portal je tako postal referenčna točka za italijanske turiste, ki obiščejo Slovenijo. “Lahko brez ošabnosti rečem, da smo prvi in doslej edini portal v italijanskem jeziku, ki je v celoti posvečen kulturi in turizmu v Sloveniji. Vsebine zbirava zelo skrbno, vedno so aktualne. Ponosna pa sva tudi na to, da vse delava sama, brez zunanjega financiranja. To je plod najinega truda,” o bilanci zadnjih let razlaga Sara Terpin, rojena v Števerjanu.

Povod za nastanek portala je bila Sarina služba – kot prevajalka in tolmačka Italijane poučuje slovenski jezik. Da ne bi predavala le o slovnici in pravopisnih pravilih, je želela tečajnikom približati tudi slovensko kulturo, običaje, naravne in druge znamenitosti. Tako je na spletu začela iskati vsebine o Sloveniji v italijanščini, a je bila pri tem neupešna. “Nisem našla ničesar, kar bi me zadovoljilo, zato sem se kar sama lotila pisanja krajših člankov o slovenskih regijah, o manj znanih krajih pa tudi o slovenskih pisateljih in glasbenikih. Ti spisi so vzbudili veliko zanimanja pri mojih tečajnikih, tako da sem pomislila, da bi lahko ustvarila blog, v katerem bi bile vsebine na razpolago širšemu občinstvu. Tako je nastal portal slovely.eu.”

To je bilo pred devetimi leti in od takrat so se oblika spletne strani ter vsebine, namenjene interni rabi študentov, močno spremenile. Največja novost so bile videoreportaže, predstavitve manj znanih turističnih destinacij, videorecenzije o slovenskih termah in etnološko obarvane reportaže o slovenskih šegah in navadah. V času covida-19 pa je portal postal tudi prostor, kjer so Italijani preverjali trenutno veljavne epidemiolške ukrepe in pogoje za varen vstop v našo državo. Ob tem Carlo Ghio priznava: “Ne glede na to, da so se pri vas ves čas menjavali vladni ukrepi, ste Slovenci ostali prijaznejši gostitelji od nas, Italijanov. Mislim, da ste generalno manj komplicirali, kot smo v Italiji. Pri vas je bila bolj sproščeno. V Italiji smo vsi bolj prestrašeni.”

In glavni vir informacij kot navdih za potovanja čez mejo? “Turistična oddaja Na lepše,” se zasmeje Sara Terpin.

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska