Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Dolga miza

Dolga miza

ZGODBA, NA VILICE NAVITA.

DOLGA MIZA – Zgodba, na vilice navita
Petek, 29. avgust 2025, ob 19. uri
Stari trg, Staro Velenje

Pod mehko svetlobo poletnih svetilk in med zidovi zgodovinskega trga bo ponovno oživela Dolga miza – kulinarični večer, kjer se prepletajo okusi, zgodbe in prijetno druženje. Dogodek, ki domače testenine postavlja v središče krožnikov in večera, se letos vrača že četrtič.
Zavod za turizem Šaleške doline in Šili testenine ponovno prirejamo Dolgo mizo Šaleške doline, ki bo v petek, 29. avgusta 2025, s pričetkom ob 19. uri.

Vabljeni na večer, ki ga bo s šestimi hodi in skrbno izbrano vinsko spremljavo zasnoval chef Jure Dretnik iz restavracije GT19. Koroški fant, ki z veliko začetnico piše svojo kuharsko zgodbo, njene temelje pa je začel graditi z vrhunskimi chefi – Janezom Bratovžem (JB), Ano Roš (Hiša Franko), Enricom in Robertom Cera (Da Vittorio, Brusaporto). Jure Dretnik je prav tako prejel priznane nagrade kot so Gault&Millau in Mladi talent 2025. Njegov moto se ujema z našo zgodbo: lokalno – sezonsko – brez odpada.
Testenine Šili bodo ustvarjale značaj izbranih krožnikov, ob katerih bodo skrbno izbrana vina iz Hiše dobrih vin Koželj zaokrožila celotno kulinarično zgodbo večera.

Za postavitev miz in celostni ambient bo poskrbel Zavod za turizem Šaleške doline, v sodelovanju s priznanim floristom Simonom Ogrizkom, ki bo pripravil mizno dekoracijo, usklajeno s prostorom in letnim časom.

Večer bo dopolnjen z glasbo, ki bo poskrbela za toplino in prijetno vzdušje.

Cena menija z vinsko spremljavo: 95 €.
Število mest je omejeno na 120 – priporočamo pravočasen nakup kart:
• Preko telefona: 041 670 879 ali e-pošte info@silipasta.com
• Na spletni strani: https://webshop.silipasta.com

Dogodek bo zasnovan trajnostno – z lokalnimi in sezonskimi sestavinami, brez plastike in z minimalno količino odpadkov. Priporočamo prihod peš, s kolesom ali brezplačnim Lokalcem. Za tiste, ki boste prišli z avtom, svetujemo parkiranje v garažni hiši Mercator centra Velenje.

Dodatne informacije:
turizem@velenje.si
03 896 17 15
www.visitsaleska.si
@VisitSaleska

Dogodek organizira Zavod za turizem Šaleške doline v sodelovanju s Šili testeninami in ob podpori Mestne občine Velenje. 

V petek, 23. avgusta 2024, se je v prijetnem ambientu prenovljenega Starega trga v Starem Velenju že tretje leto zapored odvila čudovita zgodba, navita na vilice. Na kulinaričnem večeru s pridihom Italije in Mediterana smo obiskovalce pogostili z domačimi Šili testeninami za najdaljšo mizo v Šaleški dolini.

Dolga miza je družabna prireditev na prostem, na kateri prijeten obed dobi nove razsežnosti. Prepleta kulinariko in glasbo, lokalne in gostujoče ponudnike ter domačine in obiskovalce, ki se zberejo za najdaljšo mizo v Šaleški dolini in spoznavajo ponudbo družinskega podjetja Šili testenine. Na Starem trgu vsako leto postreže novo kulinarično izkušnjo, ki navdušuje.

Tokrat so lokalni kuharski mojstri obiskovalce najprej razveselili z malimi kulinaričnimi radostmi Italije v spremljavi prosecca. Sledilo je toplo nadaljevanje – tortellini in brodo (tradicionalna italijanska bistra juha z mesnimi tortelini), conchiglie con peperoni in zucchine (testenine v obliki školjke z zelenjavo, s sirom pekorino in z orehi), pasta con pere (testenine s hruško in štirimi vrstami sira), po hladni osvežitvi (limoncello s timijanom) pa so postregli še ličnice s tortelonom (iz muškatne buče in italijanske rikote ter pire gomoljne zelene). Obed smo sklenili z najbolj priljubljenimi italijanskimi sladicami od Torina do Sicilije iz Šili pekarne. Vse lokalno pripravljene dobrote so pospremila vrhunska slovenska vina.

Član kuharske ekipe je bil tudi Boštjan Volk – mladi chef Evrope 2023. Za sproščeno vzdušje in glasbeno spremljavo sta poskrbela pevka Kristina Oberžan in pianist Jani Pogačar. Poskrbeli smo za glasbeno presenečenje. Nastopila sta operna pevca – priznana sopranistka Mojca Bitenc in baritonist Domen Križaj, ki je član ansambla v Operi Frankfurt. 

 

Kako smo se imeli:

Dogodek je bil trajnostno naravnan. Skladno z zavezo Manj plastike več trajnosti smo dogodek organizirali s spoštovanjem do okolja in ga zastavili trajnostno, brez plastike, z minimalno količino odpadkov in s klimatskim spremembam prijaznim jedilnikom. Poskrbeli smo, da so bile sestavine sezonske, pridelane skladno z ekološkimi standardi in čim manj predelane. Kuharji so jedi pripravili za v naprej znano število oseb, zato hrana ni pristala med odpadki. Trudili smo se za čim manj ogljičnega odtisa in vabili obiskovalce, da so dogodek osvojili na čim bolj zelen način (peš, s kolesom, z javnim prevozom ali z delitvijo prevoza …).

V veliko veselje nam je, da smo preživeli prijeten večer ob kakovostnih jedeh, dobrem vinu, živi glasbi, predvsem pa ob sproščenem klepetu, ki nas je povezal v eno veliko prijateljsko družbo. Direktorica Zavoda za turizem Šaleške doline Alenka Kikec je po zaključku dogodka povedala:

“Miza je več kot le prostor za obed – je srce doma, kjer se spletajo zgodbe in vezi. Naša tretja Dolga miza v izjemnem ambientu Starega trga v Starem Velenju predstavlja zdaj že  tradicionalno poletno druženje na petkov večer v mesecu avgustu. Letos smo se ponovno zbrali ob izjemni kulinariki, vrhunskih vinih in glasbi, ki so v sproščenem vzdušju ustvarili prav posebno izkušnjo. Dolga miza nas ne povezuje le zaradi okusov, ampak zaradi skupnega trenutka, ki ga delimo in ustvarjamo skupaj. Veseli nas, da smo ta dogodek že tretje leto zapored spremenili v praznik prijateljstva in dobre volje, kar nam bo za vedno ostalo v spominu.”

Dogodek smo pripravili sodelavci Zavoda za turizem Šaleške doline in družina Šilc (Šili testenine) ob podpori Mestne občine Velenje. Posebna zahvala gre tudi Simonu Ogrizku za čudovito dekoracijo, vsem kuharjem in natakarjem za pripravo in strežbo na dogodku, Marjani Grčman za odlično vodenje dogodka ter vsem, ki so s svojim trudom in predanostjo prispevali k uspešni izvedbi letošnje Dolge mize.

 

Kako smo se imeli

#VisitSaleska