Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Martinovanje v Šaleški dolini

Vinska doživetja v Šaleški dolini.

Martinovanje v Starem Velenju.

 

Vinarji:

Krašna vinogradništvo in sadjarstvo

Krašna vinogradništvo in sadjarstvo se nahaja v zgornji Vipavski dolini, v vasi Budanje. Vinogradi in sadovnjaki ležijo na južnih obronkih Trnovskega gozda, na vznožju gore Kovk, na nadmorski višini 150 do 250 metrov. Pridelava češenj in izbranih sort grozdja ter proizvodnja vina temeljijo na tradicionalnem načinu s sozvočju z naravo.

V vinski ponudbi so ustekleničena vina:

  • bela zvrst REZEMA 2020,
  • ter na Odprtem državnem ocenjevanj vin – Vino Slovenija, v Gornji Radgoni nagrajena:
    • rdeča zvrst CAMEBA 2020,
    • REFOŠK 2019 in
    • ROSE 2019.

Posestvo Fervin

Posestvo FERVIN je družinsko posestvo, ki leži v osrčju Vipavske doline. Središče posestva je klet, ki se nahaja v vasi Vrtovin. V bližnji okolici pa se na 3 hektarjih izjemnih leg razprostirajo njihovi vinogradi.

Točili bodo:
Fervin Malvazija, Rose, Belo
Rdeče, Rose
Muškat
Furja

Puklavec Family Wines

Puklavec Family Wines je ena vodilnih slovenskih vinskih kleti, aktualni, že tretjič zapored in skupno šestkratni dobitnik naziva Vinar leta. Klet Puklavec Family Wines je prejemnica mednarodne medalje Decanter Platinum za Šipon iz linije Seven Numbers ter hkrati prejemnica priznanja za enega najboljših vin na svetu po izboru revije The Drinks Business za Sivi pinot linije Seven Numbers.

Klet Brda

Klet Brda je največja pridelovalka in izvoznica slovenskih vin, ki s prepoznavnim sloganom osvaja ljubitelje vina doma in v kar 26 državah sveta.

Točili bodo:
mlado vino (mošt)
belo in rdeče vino
penine

 

Vina Pregeljc

Vipavska dolina, dežela osupljive narave in odličnega vina, kjer je vinogradništvo doma že stoletja. Vinska klet Pregeljc se nahaja v središču slikovite primorske vasice Slap, ki že vrsto let slovi po pridelavi vina.

Točili bodo:
Merlot 15
Zelen 20, Swarga 19
Zorya 19
Živa 17

Društvo vinogradnikov Šmartno ob Paki

Vinogradništvo Kugler:
Jože Kugler že 30 let prideluje odlično vino na idilični lokaciji na gričkih nad Šmartnem ob Paki. Njegovo kvalitetno in trdo delo se je poplačalo s pridobitvijo večkratnega naziva Kletar leta (2015, 2016, 2017 in 2018) in številnimi nagradami za vino kot so šampion leta in zlatimi medaljami na občinskih, kot medobčinskih tekmovanjih.

Špančeva zidanica:
Špančeva zidanica je kulturni in etnološki dragulj v dediščini slovenskega vinogradništva. Njena delno zidana klet s svojo domačnostjo, sončno lego, ki ponuja izjemne razglede, in vinogradom, v katerem uspevajo večstoletne trte, prevzame vse obiskovalce. V tradicionalni hrastovi preši iz leta 1791 nastaja odlično vino iz prvovrstnega grozdja, med katerim pa najbolj izstopa avtohtona bela sorta ranfol.

Točili bodo:
mlado vino (mošt)
buteljčno vino

Hiša dobrih vin Koželj

Točili bodo:
Mlado vino Ranina Steyer (beli)
Medana novo Kristančič (rdeče)

 

Vinogradništvo Cvitanič

O kakovosti vin, ki rastejo pri njih, na Zamušanskem vrhu (vinorodna dežela Podravje, vinorodni okoliš Štajerska Slovenija, vinorodni pod okoliš Srednje slovenske gorice), pričajo številna zlata priznanja, prvaki sort, šampioni s tekmovanj doma in v tujini. Imajo tudi certifikat za integrirano pridelavo grozdja.

Točili bodo:
štajersko mlado vino
vino z aronijo, vino s sivko
renski rizling, dišeč traminec

 

Vina Poljšak

Na njihovem posestvu na Gradišču pri Vipavi, ki obsega 5 ha, vinska trta uspeva že več kot dve stoletji. Sončna lega vinogradov in visoke temperature dajejo grozdju idealne pogoje za zorenje.

Vina Vehovar

V idiličnem osrčju Štajerske, kjer se razprostira Dravska dolina, leži Slovenska Bistrica s številnimi vinogradi, ki segajo prav do mesta. Tukaj se nahaja vinogradniška družina Vehovar, ki s srcem, tradicijo in ljubeznijo do vina in trte prideluje vrhunska vina.

Vino Jamnik

Sredi razgibanih Slovenskih Goric, kjer pogled zaide v sosednjo Avstrijo, družina Jamnik prideluje pester nabor štajerskih belih vin. Pri njih sledijo znanju prednikov. Njihovi vinogradi ležijo na pobočjih, kjer klima varuje in z razmerjem toplega in hladnega zraka sooblikuje bogato aromo vina.

Točili bodo:
mošt
kuhanček
suha-sladka vina
čaj, žganje, sok

Vina Magdič

Z medaljami nagrajena Vina Magdič iz Lendavskih goric.

Ponudniki kulinarike:

Šili testenine

Kuhali bodo:
Jota s kislim zeljem, kranjsko klobaso in domačim kruhom
Martinov hladni krožnik za dva (domača pašteta s tartufi, sir in figova marmelada, ocvirkova potica in domači ajdov kruh z orehi)
Pehtranov šarkelj, orehova potica, cimetove rolice
Borovničev štrudelj

Opa resort

Kuhali bodo:
Dimljena raca, miška, gobe
Konfitirana raca, zelje, mlinci
Cimetova babka, jabolka

Gorenje Gostinstvo catering

Kuhali bodo:
Topljeni sir na ajdovih žgancih z zdrobljencem pečenice in domači ocvirki
“Pokrita rihra” (zelje, vitanjska klobasa, matevž, ocvirki..)
Potratni štrudelj in jabolčni s karamelizirano muškatno bučo
Babičin šmorn s sadno omako
Mini potička

Turistična kmetija Karničnik

Kuhali bodo:
Pečen krškopoljski odojek s prilogo
Suhe mesnine krškopoljca in Aberdeen Angusa
Meso krškopoljskega prašiča, iz žara pražen krompir in domač kruh

Glasbena spremljava:

Med 11. in 14. uro: zvoki harmonike z Damjanom Hrenom.

Od 16. ure dalje: Kristina Oberžan z bendom.

Dogodek je organiziran s spoštovanjem do okolja. Obiskovalce naprošamo, da na dogodek pridejo peš, s kolesom ali z brezplačnim mestnim avtobusnim prevozom. Spodbujamo lokalno. Opozarjamo na skrbno ločevanje odpadkov in spodbujamo uporabo povratne in biorazgradljive embalaže.

𝑂𝑟𝑔𝑎𝑛𝑖𝑧𝑎𝑡𝑜𝑟𝑗𝑎 𝑑𝑜𝑔𝑜𝑑𝑘𝑎 𝑠𝑡𝑎 𝑍𝑎𝑣𝑜𝑑 𝑧𝑎 𝑡𝑢𝑟𝑖𝑧𝑒𝑚 𝑆̌𝑎𝑙𝑒𝑠̌𝑘𝑒 𝑑𝑜𝑙𝑖𝑛𝑒 𝑖𝑛 𝑀𝑙𝑎𝑑𝑖𝑛𝑠𝑘𝑖 𝑐𝑒𝑛𝑡𝑒𝑟 𝑉𝑒𝑙𝑒𝑛𝑗𝑒 𝑣 𝑠𝑜𝑑𝑒𝑙𝑜𝑣𝑎𝑛𝑗𝑢 s 𝐹𝑒𝑠𝑡𝑖𝑣𝑎𝑙𝑜𝑚 𝑉𝑒𝑙𝑒𝑛𝑗𝑒, 𝑆̌𝑅𝑍 𝑅𝑑𝑒𝑐̌𝑎 𝑑𝑣𝑜𝑟𝑎𝑛𝑎 𝑉𝑒𝑙𝑒𝑛𝑗𝑒 𝑖𝑛 𝑜𝑏 𝑝𝑜𝑑𝑝𝑜𝑟𝑖 𝑀𝑒𝑠𝑡𝑛𝑒 𝑜𝑏𝑐̌𝑖𝑛𝑒 𝑉𝑒𝑙𝑒𝑛𝑗𝑒.

Martinov vikend za dva.

11. 11. 2022 – 12. 11. 2022

Ko svet’ Martin iz mošta nar’di vin, je pravi čas za zdravice vsemu tistemu, kar nam je v življenju res pomembno. Počastita svojo dvojino z dvema dnevoma in nočjo v Šaleški dolini.

Vinske degustacije in doživetja – Plesni večer – Razvajanje v zasebni savni in z jedmi kuharskih mojstrov
Počastita praznik vina s plesnimi koraki in izbranimi jedmi.

Martinova vinska doživetja.

Si želite spoznati neokrnjeno naravo in doživeti pokrajino, kjer so doma domačnost, pristnost, gostoljubje ter prijaznost? Potem obiščite ŠMARTNO OB PAKI in VINSKO TURISTIČNO POT!

Vesela Martinova sobota.

Vabljeni na težko pričakovano osrednjo prireditev ob občinskem prazniku Šmartna ob Paki – tradicionalno Veselo Martinovo soboto.

24. Martinovo rajžanje od kleti do kleti.

Vabljeni na jesenski potep po podeželju v soboto, 12. novembra v Šentilju pri Velenju.

GALERIJA FOTOGRAFIJ

MARTINOVANJE PRED VILO BIANCA

November, 2019

#VisitSaleska