Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Praznik luči

Praznik luči

Tisoče lučk v jajčnih lupinicah vsako leto oživi praznik luči, ki bo domačine vedno spominjal na pripoved, vzeto kdove od kod.

Praznik luči

Praznik luči ob Družmirskem jezeru je zdaj že tradicionalni dogodek, ki ga je začelo ToD Šoštanj, nadaljuje pa ga Zavod za kulturo Šoštanj s soorganizatorji. Z dogodkom vsako leto obudijo legendo o knezu Tresimirju in naglasijo pomembnost svetlobe, ki prihaja iz Šaleške doline. Tresimir naj bi bil tisti, ki je poselil območje, naselje pa se je moralo zaradi posledic rudarjenja umakniti jezeru. In v spomin na potopljeno vas Družmirje so ljudje z obeh strani jezera, ki je nastalo po odkopu milijonov in milijonov ton premoga, da so ga sežigali v agregatih termoelektrarne Šoštanj, začeli prižigati luči in jih polagati na gladino Šoštanjskega, bolje rečeno Družmirskega jezera.

Tisoče lučk v jajčnih lupinicah tako vsako leto oživi praznik luči, ki bo domačine vedno spominjal na pripoved, vzeto kdove od kod. Po drugi strani pa je Šoštanj mesto svetlobe, ker tam izdelujejo energijo, ki vsej deželi daje luč. Ko delavni ljudje Lepega kamna (Schönsteina) praznujejo, je v dolini praznik luči – zanje in za vse, ki dobro, svetlo mislijo in kdaj pa kdaj pomislijo tudi na davno zgodovino, ki jo tod obujajo kot legendo o nekdanjih ljudeh, ki so iskali sveti kraj na zemlji, da bi preživeli.

#VisitSaleska