Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Na pustovanje v Šaleško dolino

Za vas smo pripravili nekaj namigov za pustovanja v Šaleški dolini.

Na pustovanje v Šaleško dolino.

 

Šoštanj je znano karnevalsko mesto z 70-letno tradicijo, ki je prepoznavno tudi na evropskem zemljevidu. Karneval z mednarodno zasedbo vsako leto privabi številne obiskovalce. Pustne maske navdušijo z domiselnostjo, raznolikostjo in norčavostjo. S svojima tradicionalnima pustnima likoma »Koš šoštanjski in Tresimir« sodelujejo domala na vseh večjih karnevalih po Sloveniji in Evropi. Koši šoštanjski ponazarjajo prosti čas usnjarjev, ki so ustvarili pomemben del šoštanjske dediščine. Pustna legenda pravi, da je “fabrikant Vošnjak” svoje delavce dobro plačeval. Ob plačilnih dneh so odšli v gostilno. Ker so zasluženo plačilo čakale tudi njihove žene, so si zvečer oprtale na ramena koše in poiskale svoje utrujene može.

K dvema tradicionalnima likoma pa so se priključili še točki »Vlak smrti« in »Disko chicken show«, ki sta s svojo atraktivnostjo želi pohvale na vseh karnevalih. A vendarle Pust šoštanjski vedno zaznamuje dogajanje v domačem kraju. Od leta 2006 so člani evropske federacije karnevalskih mest (FECC). V tej sredini so šoštanjski karneval opredelili kot enega večjih v Sloveniji. Uspe jim privabiti veliko domačih in tujih karnevalskih skupin.

Letošnji karneval 70. karneval Pust Šoštanjski bo potekal v soboto, 18. februarja 2023 s pričetkom ob 15. uri. Po povorki sledi velika maškarada v Športni dvorani Šoštanj z ansambloma Vagabundi ter Mladi Dolenjci.

Odprtje razstave – Pustovanje pri Mayerjevih 2023

Na natečaju so lahko sodelovali vrtčevski otroci in osnovnošolci pod mentorstvom pedagoga/pedagoginje ter posamezniki do 14. leta iz vse Slovenije. Prijavili so se lahko samostojno ali skupina avtorjev z neomejenim številom likovnih del. Razstava bo skupek risb, slik, tridimenzionalnih del, digitalnih del na temo pustovanja narejenih iz poljubnih materialov in v poljubnih dimenzijah, ki predstavljajo tradicionalne pustne like ali izmišljene. Ob razstavi bo izšel tudi katalog.

Otvoritev: četrtek, 16. februar 2023, ob 17. uri

Pust, pust, krivih ust – družinsko pustno rajanje

V torek, 21. februarja, ob 16. uri na Mestnem otroškem igrišču v Velenju.

Za pravi pustno rajanje bosta poskrbela DJ Mrky in Andreja – 2Party. Tudi tokrat bomo nagradili najizvirnejše pustne maske – razglasitev zmagovalcev bo pod strogim očesom pustne komisije potekala ob 17. uri.

V primeru slabega vremena bo pustovanje prestavljeno v Rdečo dvorano.

Tradicionalni otroški pustni karneval

V soboto, 18. februarja, ob 11. uri na Kardeljevi ploščadi v Velenju. 

Babice, dedki, mamice, očetje, specite pustne dobrote, skuhajte čaj in jih zadelite malim pustnim veseljakom in sosedom na druženju.
Najbolj izvirne maske bodo nagrajene.

#VisitSaleska