Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

15. 01. 202414:30

Na svoji zemlji

Kino dvorana ob Sončnem parku je bila prvi objekt, namenjen kulturi, ki so ga občanke in občani zgradili s prostovoljnim delom. Prva kinematografska predstava v njej je bila projekcija prvega slovenskega celovečerca Na svoji zemlji. Koliko filmov smo vsi skupaj videli v vseh teh letih od tedaj? Nepreštevno ogromno. Ob jubileju si boste v filmskem maratonu lahko ogledali štiri. 

Film Na svoji zemlji opisuje zadnji leti osvobodilnega boja na slovenskem Primorskem med 2. svetovno vojno. Začne se s prihodom nemškega oficirja Kutschere v Baško Grapo, kjer namerava iztrebiti vse tamkajšnje »bandite«. A tu so vsi krajani na strani narodnoosvobodilnega boja. Le Drejc še omahuje, vendar se v imenu ljubezni do partizanke Tildice nazadnje spreobrne tudi on.
V Štigličevi epopeji o narodnoosvobodilnem boju, posneti po noveli in scenariju Cirila Kosmača, so nastopili naturščiki in slovenski gledališki igralci v svojih prvih filmskih vlogah. Prvi slovenski zvočni celovečerni igrani film Na svoji zemlji se je leta 1949 kot prvi slovenski oziroma jugoslovanski film predstavil v tekmovalnem programu filmskega festivala v Cannesu.
Vstop prost.

Lokacija: Kino Velenje - mala dvorana
Organizator: Festival Velenje - Kino Velenje

Ostali dogodki

Prikaži vse dogodke

#VisitSaleska