Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

17. 01. 202319:19

Šaleški razgledi v živo: Gospodarska kriza leta 1929 in neposredne posledice le-te za Šaleško dolino, s posebnim ozirom na Premogovniku Velenje

Gospodarske in podobne krize niso nič novega. Zgodovinopisje nam odstira njihovo pojavnost in razsežnost ter posledice, ki so se odražale v vseh porah družbe. Do večje takšne krize je v prejšnjem stoletju prišlo na prelomu tridesetih let. Kriza je bila dolga in globoka ter se je z ameriške borze globoko zasidrala tudi na evropskih tleh, čemur se ni mogla izogniti niti takratna Kraljevina Jugoslavija, z njo Slovenija in posledično tudi Šaleška dolina. Na domačih tleh se je premogovništvo precej dobro razvijalo in z njim tudi  elektrifikacija, a kaj, ko je kriza posegla tudi vanju in, tako kot drugod po Evropi, najbolj zarezala ravno na to področje.

Na dogodku bo predavala Aleksandra Gačić Belej, zgodovinarka, lektorica in prevajalka. Svoje raziskave usmerja v osvetljevanje življenja in dela prezrtih zgodovinskih osebnosti 20. stoletja, tuje ji niso niti politične in gospodarske razmere takratnega časa. 


Lokacija: Knjižnica Velenje - preddverje
Organizator: Knjižnica Velenje

Ostali dogodki

Prikaži vse dogodke

#VisitSaleska