Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Festival mladih kultur Kunigunda “še trka na naša srca, ki ostaja kažipot za vse smeri”

Mlade kulture se vnovič prepletajo na Kunigundi. Velenjski festival, ki poteka že četrt stoletja. je ime dobil po dekletu, ki naj bi po legendi živela na Velenjskem gradu. Letošnje dogajanje se začenja z razstavo Nuke Horvata in hip hop koncertom.

Nato pa se v skupno devetih dneh obeta še vrsta drugih dogodkov na več lokacijah po Velenju.

“Kunigunda ostaja medij za predstavitev nekonvencionalnih in bolj ali manj neodvisnih kulturno-umetniških praks in bo tudi letos gostila koncerte, razstave, performanse, urbane akcije, gledališke igre ter kreativne delavnice,” so sporočili organizatorji festivala pod okriljem javnega zavoda Mladinski center Velenje.

Med drugim izpostavljajo projekt Homage velikanom, v središču katerega so drevesa in njihova vloga v urbanem okolju. Projekt med drugim zajema okroglo mizo, delavnico grafičnega odtiskovanja štorov in voden ogled dreves v središču mesta.

Za ljubitelje urbanih športov v soboto opoldne pripravljajo tradicionalni Titov skate session v mestnem jedru, celotno festivalsko dogajanje pa spremlja več koncertov različnih glasbenih zvrsti v izvedbi domačih in tujih zasedb. Zaključni koncert bo 27. avgusta zvečer.

Zaščitni znak Festivala mladih kultur Kunigunda je srce, ki je “motor življenja in simbol ljubezni”. “Kunigunda še trka na naša srca, ki ostaja kažipot za vse smeri, naj nas tudi letos spomni na pomembno vlogo mladih kultur v prihodnosti kulture in seveda – še na mnoga leta!” so v vabilu na dogajanje še zapisali organizatorji festivala.

Z alternativo razburkati vsakdan
Festival mladih kultur Kunigunda je Mladinski center Velenje prvič organiziral leta 1998. Bistvo neprofitnega festivala je v nekaj dneh pripraviti čim več kulturnih dogodkov različnih zvrsti, ki “so zanimivi predvsem mladim, ne dolgočasijo starejših in niso preveč banalni za najzahtevnejše”.

Kunigunda namreč omogoča nekonvencionalnim kulturnim praksam in mladim neuveljavljenim umetnikom, da stopijo iz ozadja in razburkajo vsakdan. V velenjskem mladinskem centru menijo, da Kunigunda “osvobaja kulturo na urbanih prizoriščih v mestu”. “Dokazuje, da je alternativna kultura prav tako kakovostna, izpovedna, zabavna in katarzična.”

Festival mladih kultur Kunigunda se vsako leto obregne ob kako družbeno problematiko, podira tabuje in odpira provokativne teme oziroma jih problematizira.

Vir: RTV SLO

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska