Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Jubilejni Lirikonfest

Velenje – Ustanova Velenjska knjižna fundacija (UVKF) in književna asociacija Velenika v sodelovanju s slovenskimi in tujimi partnerji v Velenju že dve desetletji prirejata tradicionalni celoletni literarni festival lirične umetnosti 21. stoletja – Lirikonfest Velenje.

Osrednji program letošnjega jubilejnega festivala – tridnevno književno srečanje z mednarodnimi gosti v Velenju ter podelitev festivalnih nagrad in priznanj – zaradi epidemije ni potekal v času od cvetenja do zorenja češenj. Zato bo v Vili Bianca, na terasi hotela Razgoršek, v Starem trgu in v Gaju poezije ob Škalskem jezeru potekal prihodnji teden, ko bo v Velenju na povabilo pobudnika in programskega vodje festivala književnika Iva Stropnika gostovalo 21 festivalno izbranih slovenskih in tujih književnih ustvarjalcev, prevajalcev in mednarodnih posrednikov, ki bodo z refleksijami in pesniškimi branji v prepletu glasbe predstavili najnovejšo slovensko in prevedeno poezijo.

Festival se bo začel v ponedeljek, 13. septembra, ob 19. uri v »rezervatu za poezijo« na terasi hotela Razgoršek, kjer se bodo vrstile festivalne refleksije o (ne)posvečenosti in (ne)svetosti poezije v 21. stoletju ter pesniška branja gostujočih tujih in slovenskih avtorjev. Večer bodo z glasbo opremili Boris Šinigoj z lutnjo, liro in buzukijem ter ulična swing skupina Počeni škafi.

Na torkovi (14. septembra) osrednji prireditvi Akademija Poetična Slovenija, ki se bo ob 19. uri začela v Vili Bianci, bodo podelili festivalne književne nagrade in priznanja: Velenjico – čašo nesmrtnosti Miklavžu Komelju za vrhunski desetletni slovenski pesniški opus za odrasle v 21. stoletju, mednarodno Pretnarjevo nagrado – častni naslov ambasador poezije, slovenske književnosti in jezika Alešu Štegru, krilato želvo za najboljši slovenski knjižni potopis leta 2020 Ivu Svetini in Lirikonov zlat Dragici Fabjan Andritsakos za vrhunske festivalne prevode novejše poezije iz grščine v slovenščino. V spremljevalnem programu bodo nastopili Aleš Šteger in harmonikar Jure Tori s poetično-glasbenim performansom Pričevanje ter Počeni škafi. V torek ob 12. uri pa bodo v poklon poeziji 21. stoletja, letošnjim lavreatom ter vsem dosedanjim dobitnikom književne nagrade velenjica – čaša nesmrtnosti slovesno »posvetili« Gaj poezije Velenje – nasad 21 dreves ob Škalskem jezeru pri Sadnem gozdu. Glasbeni poklon Gaju poezije pripravlja saksofonist Jure Pukl, s performansom Pričevanje pa bosta nastopila tudi Aleš Šteger in Jure Tori.

Tretji Lirikonfestov jubilejni večer (sreda, 15. septembra) pa bo potekal na prenovljeni starotrški ploščadi »pri mladem lipovcu« v Starem Velenju. Od 19. ure bodo festivalni gostje razpravljali o refleksijah na festivalno izbrano temo, pesniška branja pa bo s celovečernim koncertom uglasbene poezije s panonske ravnince Pisma v šatulji pospremila Moira.

Lirikonfest Velenje s premišljevanji o spoznavni, povezovalni in kritični vlogi literature v evropski družbi in širše že dvajset let vzpostavlja in širi mednarodna književna sodelovanja, zlasti z izvirno in prevedeno poezijo 21. stoletja. V celoletnem dogajanju ter z osrednjo prireditvijo Akademija Poetična Slovenija prepleta predstavitve in popularizacijo sodobne umetniške literature, njenih ustvarjalcev, prevajalcev, mednarodnih posrednikov slovenske poezije in druge literature ter jezika z drugimi narodi, organizatorji, uredniki in drugimi poznavalci slovenske, evropske in svetovne književnosti.

 

 

 

Vir novic: Naš čas

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska

Izkoristite bon in pridite po doživetja v Šaleško dolino.
Pripravite se na zabavne in zanimive počitnice v družbi neverjetnih in edinstvenih dogodivščin.