Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Klepet pod arkadami, Kulturni bazar, Pomlad na Grilovi domačiji in poletni odpiralni čas Muzeja Velenje

Danes, 29. marca, ob 18. uri Muzej Velenje vabi na Velenjski grad na Klepet pod arkadami. V četrtek, 31. marca, se bo Cankarjevem domu v Ljubljani odvijalo nacionalno medresorsko strokovno usposabljanje Kulturni bazar, kjer bo aktivno sodeloval tudi Muzej Velenje. V nedeljo, 3. aprila, ob 15. uri velenjski muzealci vabijo na tradicionalno prireditev Pomlad na Grilovi domačiji. Z mesecem aprilom je enote Muzeja Velenje možno obiskati po poletnem odpiralnem času.

Danes, v torek, 29. marca, ob 18. uri Muzej Velenje vabi na Velenjski grad na tradicionalni Klepet pod arkadami. Gost marčevskega pogovornega večera bo Jože Krajnc, humorist, ki je skupaj z Jožetom Robido nastopal v tandemu Strašna Jožeta. Jože Krajnc je sicer novinar, ki je deloval za časopisa Naš čas in Večer ter bil vrsto let urednik na Televiziji Slovenija, poznamo pa ga tudi kot gledališkega režiserja. Doma je iz Šmartnega ob Paki. Pogovorni večer bo vodil kustos Muzeja Velenje Damijan Kljajič.

V četrtek, 31. marca, se bo med 8. in 20. uro v Cankarjevem domu v Ljubljani odvijalo nacionalno medresorsko strokovno usposabljanje Kulturni bazar 2022. Na dogodku z naslovom Muzejske zmenkarije, ki bo potekal med 12.30 in 14.00 uro in bo namenjen interaktivni predstavitvi pedagoških programov muzejev in galerij za najstnike, bo sodelovala tudi sodelavka Muzeja Velenje, kustosinja Barbara Drev. Predstavila bo pedagoški program Fotografija nekoč, ki so ga v Muzeju Velenje prvič pripravili v tem šolskem ob letu.

Program je nastal ob občasni razstavi Foto Pajk: Pogled za objektiv fotografskega mojstra Volbenka Pajka, ki bo v letu 2022 postala del stalne postavitve na Velenjskem gradu. V okviru programa tako učenci in dijaki spoznavajo predmete, ki jih je ob svojem delu uporabljal znani velenjski fotograf Volbenk Pajk in se tako seznanijo z analognim postopkom fotografiranja in razvijanja filmov. Del prikaza postopka poteka v funkcionalni temnici, opremljeni z uporabnimi muzejskimi predmeti. Na muzejski delavnici spoznajo in izdelajo camero obscuro, eno najosnovnejših optičnih naprav za zajem podob ter cianotipijo, fotografsko tehniko, v kateri izdelajo fotograme v značilni modri barvi. Program je primeren za učence od 7. do 9. razreda osnovne šole ter srednješolce.

V nedeljo, 3. aprila, velenjski muzealci ob 15. uri vabijo na tradicionalni dogodek Pomlad na Grilovi domačiji. Tudi letos bodo prireditev pomagali pripraviti člani društev, ki sodelujejo pri oživljanju domačije. Pripravili bodo izmenjavo semen, izdelovali bodo velikonočne snope, povedali kaj več o medonosnih rastlinah ter se okrepčali z zeliščnim namazom iz čemaža. Pomlad je tudi čas, ko nabiramo regrat in čemaž – na dogodku bodo obiskovalci izvedeli zakaj sta koristna in kako ju pravilno nabiramo. Udeleženci dogodka pa bodo skupaj postorili tudi kakšno pomladansko opravilo, ki jih v sadovnjaku in na vrtu domačije ne manjka. V kulturnem programu ne bo manjkalo tudi glasbe in zabave, vabljeni pa so tudi mladi muzealci, da si na prireditvi izdelajo svoj velikonočni snop in medovito »bombico«.

Iz Muzeja Velenje sporočajo, da s 1. aprilom prehajajo na poletni odpiralni čas. Tako bosta Muzej na Velenjskem gradu in Hiša mineralov ponovno odprta med 10. in 18. uro. Poletni odpiralni čas bo v veljavi vse do 31. oktobra. Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju ostaja odprt med 9. in 17. uro, Galerija F-bunker pa ob ponedeljkih, torkih, četrtkih in petkih med 19. in 21. uro, ob sredah in sobotah med 9. in 11. uro. Ostale muzejske enote si obiskovalci lahko ogledajo po dogovoru.

Povabljeni v Muzej Velenje!

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska