Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Konec epidemije. Kaj to pomeni za turizem?

Včeraj pozno zvečer je Slovenija kot prva država v Evropi preklicala epidemijo bolezni covid-19, ki je trajala dobra dva meseca.

Sproščena je bila cela vrsta ukrepov, še vedno pa ostajajo ukrepi in priporočila NIJZ, kot so maske v zaprtih prostorih, zagotavljanje razdalje, razkuževanje …. Tako bodo lahko odprti turistični obrati, a pozor, poležavanje na Velenjski plaži je še vedno prepovedano. Sprošča se tudi karantena ob vstopu v Republiko Slovenijo za vse, razen za osebe iz tretjih držav z nekaterimi izjemami. Na več kontrolnih točkah na cestnih povezavah z Republiko Avstrijo, Italijansko republiko in Madžarsko bo tako možen prehod meje.

Z 18. majem se tako znova omogoči opravljanje vseh dejavnosti na področju prodajanja blaga in storitev potrošnikom, tudi na področju turizma, a z nekaj izjemami. Prepovedano tako ostaja delovanje nastanitvenih obratov nad 30 sob, nastanitvenih obratov za potrebe zdraviliškega zdravljenja, welnesov in centrov za fitnes, bazenov ter vodnih dejavnosti, diskotek in nočnih klubov. Za slednje se predvideva odprtje v bližnji prihodnosti (predvidoma s 1. junijem, a datum še ni potrjen). Z 18. majem se lahko odprejo tudi hostli in planinske koče, vendar pod pogojem, da v sobi nista več kot dva gosta, razen če so člani istega gospodinjstva.

Higienska priporočila za izvajanje turističnih in gostinskih storitev v času epidemije COVID je NIJZ včeraj pozno popoldan objavil na svoji spletni stran. Priporočila se navezujejo tudi na delovanje TIC-ev.

Prihodnji teden pa bodo predvidoma pripravljeni standardi za hotele, welnese … Pripravljajo se tudi smernice za zbiranje ljudi na plažah, ob jezerih in morju.

Gostinci bodo lahko ob upoštevanju strogih zaščitnih ukrepov od ponedeljka lahko stregli tudi v notranjih prostorih. Kljub sproščanju ukrepov za zamejitev širjenja virusa bodo morali ponudniki blaga in storitev pri opravljanju dejavnosti strogo upoštevati pogoje za zajezitev in obvladovanja epidemije; tako bodo lahko blago in storitve ponujali le, če bodo zagotovili minimalen stik s potrošniki in upoštevali navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Tudi na Zavodu za turizem si želimo čimprej aktivirati turizem v Šaleški dolini in si prizadevamo,  da bi k nam pribavili čim več domačih gostov.

Več informacij je na voljo na spletni strani Vlade RS.

HIGIENSKA PRIPOROČILA ZA IZVAJANJE TURISTIČNO-GOSTINSKE DEJAVNOSTI

Preberi več

 

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska

Izkoristite bon in pridite po doživetja v Šaleško dolino.
Pripravite se na zabavne in zanimive počitnice v družbi neverjetnih in edinstvenih dogodivščin.