Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Kulturni namig: kam po novo znanje o Šaleški dolini?

Za vas smo pripravili nekaj zanimivih namigov za preživljanje prostega časa in pridobivanje novega znanja.

 

MUZEJ VELENJE

Muzej Velenje domuje na Velenjskem gradu, ki je znan kot eden najlepše ohranjenih slovenskih gradov. Danes je Muzej Velenje s svojim delovanjem pristojen za območje treh občin Šaleške doline (Velenja, Šoštanja in Šmartnega ob Paki), obiskovalcem pa na Velenjskem gradu ponuja na ogled enajst stalnih muzejskih in galerijskih razstav ter vedno tudi kakšno zanimivo občasno razstavo. Poleg zbirk, ki obiskovalca popeljejo skozi lokalno zgodovino, vsekakor velja izpostaviti še Afriško zbirko Františka Foita, eno od treh najpomembnejših afriških zbirk na slovenskih tleh, ter zbirki ostankov mastodonta in sodobne slovenske umetnosti.

V Muzeju Velenje si lahko ogledate deset stalnih zbirk:

  • Mastodont,
  • Afriška zbirka Františka Foita,
  • Ko je Velenje postajalo mesto,
  • Med romaniko in barokom,
  • Šaleška dolina 1941 – 1945,
  • Zbirka sodobne slovenske umetnosti – Gorenje,
  • Zbirka kiparja Cirila Cesarja,
  • Stara trgovina,
  • Stara gostilna,
  • Grajska kapela.

Delovni čas:

Sobota in nedelja: od 10:00 do 17:00

MUZEJ PREMOGOVNIŠTVA

Popolnoma prenovljeni podzemni del Muzeja premogovništva Slovenije omogoča obiskovalcem doživetje izkušnje rudarjev, ki so se desetletja spuščali 160 metrov globoko pod zemljo, da bi na površje spravili »črno zlato«. Različna prizorišča iz življenja in dela rudarjev, ki jih upodablja 20 izjemnih scen in 15 zanimivih lutk, oživijo s pomočjo sodobne avdiovizualne opreme. Ura in pol vznemirljivega potovanja, v katerem je moč spoznati mehanizacijo jamskih prostorov iz zadnjih desetletij razvoja velenjskega Premogovnika, je sklenjena z vožnjo z vlakom po podzemni železnici.

Delovni čas:

Sobota: od 9:00 do 16:30

MUZEJ USNJARSTVA ŠOŠTANJ

Usnjarstvo je bilo na Slovenskem skozi stoletja tradicionalno pomembna obrt. Z razvojem industrializacije je ta obrt ponekod prerasla na industrijsko raven in v 20. stoletju predstavljala pomembno panogo gospodarstva. Zaradi krize usnjarstva je v drugi polovici 20. stoletja večina usnjarskih industrijskih obratov propadla.
Usnjarstvo v Šoštanju v prvem delu predstavlja kronološki pregled 210-letne tradicije usnjarstva v Šoštanju vse od ustanovitve Vošnjakove usnjarije leta 1788, vzpona v veleindustrijo do ukinitve tovarne leta 1999. V razstavi sta poudarjena pomen družine Vošnjak in vpliv tovarne na gospodarski razvoj Šoštanja, ki nosi svojevrsten pečat mesta z vonjem po usnju.
V drugem delu razstave so z ambientalnimi predstavitvami prikazani delavsko stanovanje, direktorjeva pisarna, Lujekova čevljarska delavnica, utrinki iz življenja in usode industrialcev Vošnjakov. Z delovanjem društev je predstavljeno kulturno in družabno življenje Šoštanjčanov, na ogled pa je tudi življenjski vsakdan delavca in njegove družine.

Delovni čas:

Sobota in nedelja: od 10:00 do 17:00

HIŠA MINERALOV

Muzej hiše mineralov predstavlja geološko zbirko mineralov sveta in obsežno zbirko mineralov z območja Slovenije. Danes je v Hiši mineralov na ogled preko 4.000 različnih mineralov zasebne zbirke zbiralca in poznavalca Jožeta Rihtarja.
V zbirki je edinstveni kos jantarja, ki je bil v Premogovniku Velenje najden leta 2008. Poleg zbirke mineralov predstavlja Hiša mineralov tudi gemološko zbirko dragih kamnov. Zbirka ima tudi pester izbor mineralov, ki pod ultravijolično svetlobo žarijo v vsem svojem blišču.

Delovni čas:

Sobota in nedelja: od 10:00 do 17:00

 

 

 

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska