Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Kulturno dogajanje v Šaleški dolini

Letošnji kulturni praznik, ki se bo z dogodki raztegnil čez celoten konec tedna, bo v Šaleški dolini pester in raznolik. Čeravno smo bili različni organizatorji prisiljeni uporabiti tudi načine, ki sicer niso naša prva izbira (splet), je tokrat v ospredje še močneje stopila želja po tem, da ljudem ponudimo več kot polno skodelico kulture.

V Šaleški dolini se bo v poklon kulturnemu prazniku odvilo več kot več kot 30 dogodkov. Že od četrtka, 4. 2. bo na ogled spletna razstava Društva Šaleških likovnikov BILO JE LETO. Dimenzijo časa vsak posameznik pojmuje in čuti drugače.  A v letu 2020 smo nenadoma na novo spoznali dimenzijo časa in prostora.  In v vsej kloaki dogodkov, smo zbežali v čas tišine in ustvarjanja. Prav tako si boste lahko v ponedeljek, 8. februarja ogledali kratek kulturni dogodek iz veličastne Vile Biance, preko spleta nakupili spominke s področja bogate kulturne dediščine iz Šaleške doline in uživali v virtualnem ogledu Vila Biance in ostalih kotičkov naše prelepe doline.

Ljubitelji kulture si lahko v ponedeljek, 8. 2. ob 08:02 uri zjutraj ogledate posnetek proslave v organizaciji Zavoda za kulturo Šoštanj. Pripravlja se pester in zanimiv program, ki ga lahko premljate preko facebook strani @Zavoda za kulturo Šoštanj.

Osrednja občinska slovesnost ob prazniku bo potekala na spletnih platformah Mestne občine Velenje in Festivala Velenje ter na VTV – Vaši televiziji v nedeljo, 8. 2., ob 20. uri pod naslovom Čarobni sprehod s Prešernom. Režiser in scenarist dogodka je Velenjčan Romeo Grebenšek, slavnostna govornica pa Andreja Katič.

Festival Velenje bo med 5. in 12. 2. mimoidoče po mestnih kotičkih nagovarjal z dvema instalacijama. Prva, Kulturni drobižki, bo prinašal nenavadna in zanimiva dejstva iz sveta umetnosti, druga, Prostor smo ljudje, pa bo na Titovem trgu z razstavo fotografij Pikinega festivala pričarala pomenljivo iluzijo iz nekih drugih časov, saj bodo fotografije, polne življenja, locirane na istih (zdaj praznih) mestih, kjer so bile posnete.

Sobotno dopoldne, 6. 2., med 9.30 in 10.30 bodo središče Velenja (promenada in Center Nova) zavzele recitacije hotenjevcev iz Literarnega društva Hotenja, ki bodo v literarni intervenciji Pesniki berejo pesnike predstavljali pesmi znanih slovenskih pesnikov in svoje lastne.
Ustvarjalne duše bodo na svoj račun prišle 6. in 7. 2. ob 11. uri na spletnih platformah Festivala Velenje, ko bosta na sporedu delavnica izdelovanja Prešernovega cilindra in delavnica Časopisni besedolov.

Galerija Velenje se praznovanju pridružuje z virtualnim pogovorom z avtorjem aktualne razstave Maticem Velerjem (Modni svetovi – Teatralna ekspresivnost). Na spletnih platformah galerije mu boste lahko prisluhnili 7. 2. ob 17. uri, razstava pa bo na ogled tudi 8. 2. med 10. in 18. uro.

Na Prešernov dan bomo na Titovem trgu razstavili priložnostno razstavo, ki smo jo z Muzejem Velenje pripravili ob 60-ti obletnici Doma kulture Velenje. Med 10. in 17. uro bodo na različnih lokacijah po mestu in ožji okolici glasbeniki izvajali kratke glasbene intervencije, Kulturne podoknice. Točno opoldne bomo v atriju galerije posadili figo – z željo, da bo zacvetela in bogato obrodila. Popoldne ob 17. uri bo na spletu na ogled plesna interpretacija Sonetnega venca, surrealistični balet v izvedbi platforme Balkan Dance Project. Na prazničen dan bomo objavili tudi rezultate našega spletnega natečaja Kultura …, s katerim smo iskali misli, razlage, izraze, ki se ljudem porajajo ob tej besedi in ki so jih ljudje napisali z lastnoročno pisavo in poslali na naš spletni naslov.

V torek, 9. 2., Galerija Velenje začenja z novim projektom Moje novo delo. Z njim bodo vizualni ustvarjalci predstavili nastajanje svojih del po konceptu, s katerim bi s svojim najnovejšim delom kar najbolje nagovorili občinstvo. Kot prva se bo ob 10. uri predstavila akademska slikarka Uršula Skornšek. Njeno novo delo bo na ogled v galeriji, projekt pa bo mogoče spremljati tudi na spletu.

Slovenski kulturni praznik 2021 v Velenju – program

Aktivnosti pripravljajo različni organizatorji: Zavod za turizem Šaleške doline, Festival in Galerija Velenje, Muzej Velenje, Knjižnica Velenje, Mladinski center Velenje, ZKD Šaleške doline, JSKD-IO Velenje, Šaleško literarno društvo Hotenja, Glasbena šola Velenje, Uroš Kuzman, UVKF, Društvo upokojencev Velenje, velenjske osnovne in srednje šole ter Mestna občina Velenje, Občina Šoštanj in Zavod za kulturo Šoštanj.

 

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska

Izkoristite bon in pridite po doživetja v Šaleško dolino.
Pripravite se na zabavne in zanimive počitnice v družbi neverjetnih in edinstvenih dogodivščin.