Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Mednarodni dan turističnih vodnikov praznujemo tudi v Šaleški dolini

Tudi v Šaleški dolini bomo praznovali mednarodni dan turističnih vodnikov, ki ga od leta 1990 obeležujemo 21. februarja in s tem obeležujemo »rojstni dan« Svetovne zveze društev turističnih vodnikov WFTGA.

Tema letošnjega praznovanja mednarodnega dneva turističnih vodnikov je “Rethinking tourism; Regenerating our profession”. Na ta dan turistične organizacije in turistični vodniki predstavljajo dejavnost in poklic turističnega vodnika širši, strokovni in tudi ožji javnosti. V ta namen so organizirana različna vodenja.

V Šaleški dolini bomo mednarodni dan turističnih vodnikov pospremili s številnimi aktivnostmi in tako prispevali k večjemu ugledu in prepoznavnosti poklica turističnega vodnika. Širšo javnost bomo ozaveščali o prvinah kakovostnega turističnega vodenja in njegovi dodani vrednosti.

V okviru praznovanja mednarodnega dneva turističnih vodnikov in slovenskega kulturnega praznika smo na Zavodu za turizem Šaleške doline posneli tudi promocijski video, v katerem lokalni turistični vodniki Šaleške doline v tujih jezikih recitirajo pesem Materi padlega partizana našega sorojaka, Šoštanjčana Karla Destovnika Kajuha. Karel Destovnik Kajuh je bil pisatelj, poet in velik kulturnik iz Šaleške doline, ki bi 13. decembra lani praznoval svoj 100. rojstni dan. V počastitev tega pomembnega jubileja smo v letu 2022 razvili nov turistični produkt »Po poteh Kajuha«. Lokalni turistični vodniki Šaleške doline z veseljem popeljejo turiste po Šaleški dolini v različnih tujih jezikih.

Ob mednarodnem dnevu turističnih vodnikov bomo v sodelovanju z Vilo Mayer in Muzejem Velenje izvedli več brezplačnih vodenih ogledov na različnih lokacijah po Šaleški dolini:

 • TOREK, 21. 2. 2023, VILA MAYER, ob 10. uri: Vodenje po Vili Mayer v Šoštanju
 • TOREK, 21. 2. 2023, VILA BIANCA, ob 14. uri: Voden ogled Vile Bianca in predstavitev 5-zvezdičnega doživetja Skrivnosti potopljenih vasi z VR potopom v Velenjsko jezero
 • TOREK, 21. 2. 2023, MUZEJ VELENJE NA VELENJSKEM GRADU, ob 15. uri: Javno vodstvo po Velenjskem gradu
 • TOREK, 21. 2. 2023, VILA BIANCA, ob 16. uri: Voden ogled mesta Velenje v družbi lokalne turistične vodnice

Poklic turističnega vodnika v Sloveniji spada med regulirane poklice, kar pomeni, da je zanj potrebno pridobiti licenco na lokalni in državni ravni. V Šaleški dolini je v Register turističnih vodnikov vpisanih 56 lokalnih turističnih vodnikov, ki domače obiskovalce vodijo v maternem jeziku, tuje pa v angleškem, nemškem, italijanskem, španskem, ruskem, ukrajinskem, hrvaškem in francoskem jeziku. Na Zavodu za turizem se zavedamo pomena dela turističnih vodnikov in njihove vloge pri podajanju naravne in kulturne dediščine s tematskimi vodenji, ki na obiskovalce naredijo močan vtis in tako veliko prispevajo k ohranjanju lokalne dediščine ter krepijo ugled destinacije.

Cilji mednarodnega dneva turističnih vodnikov:

 • povečati ugled turističnega vodnika;
 • javnost informirati, kaj turistično vodenje je;
 • utrditi zavedanje domače javnosti, kaj vse je njihova kulturna in naravna dediščina;
 • nakazati na težave, s katerimi se turistični vodniki srečujejo;
 • utrditi sloves profesionalnosti poklica;
 • neposredno seznaniti javnost o vsebinah, ki se tičejo turistične industrije;
 • zaščititi vrednote naravne in kulturne dediščine s pomočjo profesionalnega vodenja.

(Vir: Mateja Kregar Gliha, Društvo regionalnih turističnih vodnikov in Združenje turističnih vodnikov Slovenije)

Ponosni smo, da  je Šaleška dolina edina vodilna destinacija v Sloveniji, ki ima v zbirki Slovenia Unique Experience kar tri doživetja: Velenje Underground, Skrivnosti potopljenih vasi in Polet v usnjarno Evrope.

Sodelavci Zavoda za turizem Šaleške doline ob mednarodnem dnevu turističnih vodnikov iskreno čestitamo vsem lokalnim turističnim vodnikom in jim želimo veliko uspehov pri opravljanju njihovega poslanstva.

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska