Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Mednarodni dan turističnih vodnikov praznujemo tudi v Šaleški dolini

V okviru mednarodnega dneva turističnih vodnikov Zavod za turizem Šaleške doline aktivno sodeluje v številnih iniciativah, usmerjenih v promocijo zelenega turizma. Sodelovali bomo na okrogli mizi o zelenem turizmu, ki bo potekala v Plečnikovi hiši v Ljubljani, kjer bomo razpravljali o pomenu in vlogi turističnih vodnikov v trajnostnem turizmu. Pripravljamo tudi obsežen izobraževalni program za turistične vodnike. V tednu praznovanja bodo organizirani dnevi odprtih vrat različnih kulturnih znamenitosti. Skozi vse leto bodo potekala tematska vodenja po Šaleški dolini. Poleg tega smo v sodelovanju z dijaki Šolskega centra Velenje posneli promocijske videe, ki Velenje predstavljajo v širšem, mednarodnem kontekstu, s čimer dodatno krepijo prepoznavnost regije in poklica turističnega vodnika.

21. februarja praznujemo mednarodni dan turističnih vodnikov. Tema letošnjega dneva je »Turistični vodniki spodbujamo zeleni turizem« (Tourist guides our guardians in promoting and encouraging Green Tourism). Glede na strategijo razvoja turizma v Sloveniji je tema mednarodnega dneva turističnih vodnikov domača. Slovenski turistični vodniki niso le izvajalci “ustaljenih”, klasičnih vodenih ogledov, ampak se le-ti prilagajajo strategijam, ki jih pripravljajo in promovirajo naše destinacije.

Kulturni turizem in zgodovinska mesta so središčna tema promocije turizma v Sloveniji. A mesta kot takšna morajo paziti, da življenje v njih ne povzroča težav okolju. Velenje se je skupaj z Ljubljano in Kranjem zvezalo, da do leta 2030 postane ogljično nevtralno. Kaj to pomeni za domačine in za obiskovalce ter na katere teme bodo turističnih vodniki v prihodnjem letu še posebej pozorni, bomo obravnavali na okrogli mizi, na kateri bo sodeloval tudi Zavod za turizem Šaleške doline. Okrogla miza bo potekala 21. februarja 2024 v Plečnikovi hiši v Ljubljani.

V sklopu praznovanja bo 21. 2. 2024 v Šaleški dolini organiziran dan odprtih vrat z brezplačnimi ogledi na različnih kulturnih lokacijah po Šaleški dolini: Vila Bianca, Vila Mayer, Muzej Velenje na Velenjskem gradu, Muzej usnjarstva na Slovenskem in Hiša mineralov.

Letošnje praznovanje vključuje tudi sodelovanje z dijaki Šolskega centra Velenje pri ustvarjanju promocijskih videov, ki lepote in zanimivosti Velenja predstavljajo v različnih jezikih. S tem želimo ne le dvigniti ugled poklica turističnega vodnika, ampak tudi okrepiti zavedanje lokalne skupnosti o lepotah in vrednostih, ki jih naše mesto ponuja.

Zavod za turizem Šaleške doline nadaljuje z mesečnimi tematskimi vodenji pod sloganom “Poznaš svoje mesto?”. Naslednje tematsko vodenje, ki bo potekalo 16. marca 2024, bo obiskovalce popeljalo skozi Sončni park.

Zavod za turizem Šaleške doline nadalje v tednu mednarodnega dneva vodnikov organizira tudi izobraževalni programi za pridobitev licence lokalnega turističnega vodnika. Ta tečaj pokriva različne aspekte vodenja, od tehnik do zelenega kodeksa, in udeležencem omogoča, da se poglobijo v turistično ponudbo Šaleške doline.

Poklic turističnega vodnika v Sloveniji sodi med regulirane poklice, kar pomeni, da je zanj potrebno pridobiti licenco na lokalni in državni ravni. V Šaleški dolini je v Register turističnih vodnikov trenutno vpisanih 56 lokalnih turističnih vodnikov, ki domače obiskovalce vodijo v maternem jeziku, tuje pa v angleškem, nemškem, italijanskem, španskem, ruskem, ukrajinskem, hrvaškem in francoskem jeziku. Na Zavodu za turizem se zavedamo pomena dela turističnih vodnikov in njihove vloge pri podajanju naravne in kulturne dediščine s tematskimi vodenji, ki na obiskovalce naredijo močan vtis in tako veliko prispevajo k ohranjanju lokalne dediščine ter krepijo ugled destinacije.

Cilji mednarodnega dneva turističnih vodnikov:

  • povečati ugled turističnega vodnika;
  • javnost informirati, kaj turistično vodenje je;
  • utrditi zavedanje domače javnosti, kaj vse je njihova kulturna in naravna dediščina;
  • nakazati na težave, s katerimi se turistični vodniki srečujejo;
  • utrditi sloves profesionalnosti poklica;
  • neposredno seznaniti javnost o vsebinah, ki se tičejo turistične industrije;
  • zaščititi vrednote naravne in kulturne dediščine s pomočjo profesionalnega vodenja.

(Vir: Društvo regionalnih turističnih vodnikov in Združenje turističnih vodnikov Slovenije)

Zavod za turizem Šaleške doline ob mednarodnem dnevu turističnih vodnikov čestita vsem turističnim vodnikom in poudarja njihovo ključno vlogo pri ohranjanju ter promociji kulturne in naravne dediščine in pri spodbujanju zelenega turizma. Skozi te aktivnosti in sodelovanje z lokalno skupnostjo in izobraževalnimi ustanovami se krepi ugled poklica turističnega vodnika ter prispeva k trajnostnemu razvoju turizma v Sloveniji.

Spremljajte nas preko spletne strani vistsaleska.si ali socialnih medijev VisitSaleska.

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska