Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Na prvem izboru za Naj piva Slovenije 2021 je znak odličnosti Gospodarske zbornice Slovenije prejela Šaleška kraft pivovarna Skubeer Brewing

Aleksander Stankovič in Primož Škruba piva ne pijeta zgolj za žejo, temveč zaradi izkušnje, ki jo iščeta v široki paleti okusov. V raziskovanju tekstur in okusov pšeničnih piv sta spila že marsikateri zvarek iz zelenega zlata z različnih koncev sveta. Ker jima je na trgovskih policah kmalu zmanjkalo piv za širjenje gurmanskih obzorij, sta se odločila, da bosta zvarila svoje pivo. Garažno pivovarjenje v domačem laboratoriju je pred tremi leti preraslo v znamko Skubeer, ki danes podpisuje različice india pale ale, pale ale in stout piva. Podkrepil pa jo je znak odličnosti Gospodarske zbornice Slovenije, ki je kronal TE6 – butični zvarek najboljših sestavin American IPA.

Butična pivovarna je doma v Šoštanju

Eliksirjev, ki so nastali v iskanju pravega razmerja med okusi in teksturami, Aleksander in Primož nista zadržala le zase in najbližje prijatelje. Želela sta obogatiti lokalno kulinarično ponudbo in v kozarce domačinov naliti res dobro pivo, pravi Primož in pojasnjuje, da je pri naših gostincih precej težko najti kaj, kar presega klasično ponudbo evropskih lagerjev, ki prevladujejo na našem tržišču in jedilniku. Zadnja leta sicer tudi na Slovenskem spremljamo pravi preporod pridelave in uživanja piva. Na vseh koncih vznikajo domače varilnice. Tudi v Šaleški dolini imamo več mikro pivovarjev, a le Skubeer ustvarja ale zvrst piva. »Konkurenca v Sloveniji je velika. A odzivi gostincev, ki so naša piva že uvrstili v ponudbo, predvsem pa obiskovalcev kulinaričnih tržnic, na katerih redno sodelujemo, so dobri.« Za zdaj se Skubeer po obsegu proizvodnje šteje med mikropivovarne. Oba ustvarjalca se s pivovarstvom še vedno ukvarjata le v prostem času. Vendar načrtujeta rast, ki jo je z vplivom na povpraševanje gostincev in prirejanje kulinaričnih prireditev nekoliko zavrla epidemija. Prvim petim različicam sta že dodala dve novi. Sčasoma pa bosta tudi povečala proizvodnjo.

   

   

Nalivajo lokalne zgodbe

Piva Skubeer so s kančkom hudomušnosti in obilico arom in barv interpretirane lokalne zgodbe. »Nekatera piva želiva nekako poistovetiti s Šaleško dolino in jih približati lokalnim prebivalcem, zato jih poimenujeva po aktualnih domačih temah ali žargonu,« pojasnjuje. Tako stout pivo 1st Hajer s kompleksnim okusom po kavi in karameli s pridihom temne čokolade ter temno rjavo barvo pripoveduje o močnih kopačih v temnih rudniških rovih. Prileže se poznim zajtrkom, hkrati pa je odličen za zimske večere. Sagi tretje razvojne osi se roga pale ale 3RO. Ima nežen okus, nežno cvetlično, sadno noto v aromi. IPA 4Picnic je lahko pivo, primerno za piknike, prileže pa se tudi po športnih aktivnostih. Ima močan okus in aromo, vendar manj alkohola. Po načelu nomen est omen sta poimenovala tudi Mango2Tango. Namiguje na sadno pivo, a ne vsebuje tako zaželenega tropskega sadja, temveč hmelj s sadno aromo. Ta IPA, »ki je prava bomba okusov in arome,« pravi, pa tudi zmehča noge in jih pripravi za ples. Najdražje, iz najboljših sestavin in najbolj okusno pa je navdihnila termoelektrarna, na katero mečeta pogled skozi okno pivovarne. Skoraj 7-odstotna IPA TE6 ima citrusno aromo in svežino. Prav to z odličjem nagrajeno pivo dobiva največ pohval pivcev. »Očitno so prepoznali to izvrstno kombinacijo hmeljev,« meni Primož, ki kot športnih po duši najraje poseže po lahkem pivu 4Picnic. Za zeleno ali rdeče pivo pa se odloči le še v skrajni sili.

 

Vir: Tina Felicijan (NAŠ ČAS)

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska

Izkoristite bon in pridite po doživetja v Šaleško dolino.
Pripravite se na zabavne in zanimive počitnice v družbi neverjetnih in edinstvenih dogodivščin.