Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Namig za izlet: Uršlja gora

𝐔𝐫𝐬̌𝐥𝐣𝐚 g𝐨𝐫𝐚 je nedvomno ena izmed najbolj obiskanih gora v Slovenij, za mnoge poznana tudi pod imenom Plešivec. S svojimi skoraj tisoč sedemstotimi metri je najvzhodnejši vrh Karavank kot nekakšen osamelec v osrčju Koroške. Na videz deluje kot nekdanji vulkan, kar nekateri tudi menijo, da je nekoč ta gora bila. Zaradi izjemnega razgleda iz vrha je Uršlja gora ena izmed najbolj priljubljenih. Zaradi enostavnega dostopa pa je zelo privlačna tudi za družine (vir: Kam z mulcem).🥾🌄
👉𝐎 𝐜𝐞𝐫𝐤𝐯𝐢 𝐬𝐯𝐞𝐭𝐞 𝐔𝐫𝐬̌𝐮𝐥𝐞
Stara je več kot 400 let in je najvišje ležeča cerkev v takšni obliki v Sloveniji in v tem delu Evrope. V 16. stoletju so jo iz lomljenega kamna zgradili koroški kmetje, v bran katoliške vere, ki so jo kazili meščani v takratnem Windigsgretzu (sedanjem Slovenj Gradcu). Leta 1602 jo je posvetil ljubljanski škof Tomaž Hrene in imel takrat pridigo v slovenskem jeziku (vir: urslja-gora-cerkev.si).
👉𝐊𝐚𝐤𝐨 𝐝𝐨 𝐔𝐫𝐬̌𝐥𝐣𝐞 g𝐨𝐫𝐞 𝐢𝐳 𝐀𝐧𝐝𝐫𝐞𝐣𝐞𝐯𝐞𝐠𝐚 𝐝𝐨𝐦𝐚 𝐧𝐚 𝐒𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐮?
Najprej se zapeljemo v Šoštanj (do sem iz Velenja ali Savinjske doline), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Črni na Koroškem. V nadaljevanju se cesta prične vzpenjati proti prelazu Spodnje Sleme (1081 m), katerega po nekaj kilometrih ovinkaste ceste tudi dosežemo. Parkiramo lahko že na primernem mestu ob prelazu, sicer pa na prelazu zavijemo levo in se odpeljemo še nekaj 100 m do parkirišča pri Andrejevem domu na Slemenu (vir: hribi.net).
🌐Več izhodiščnih poti preverite na portalu hribi.net.
Foto: Gašper Fliser

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska