Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Namigi za obisk muzejev v Šaleški dolini

MUZEJ VELENJE

V muzeju Velenje, ki domuje na Velenjskem gradu, si lahko ogledate stalne muzejske in galerijske razstave ter tudi kakšno zanimivo občasno razstavo. Razstavljene zbirke obiskovalce popeljejo skozi lokalno zgodovino, na Velenjskem gradu pa domujejo tudi Afriška zbirka Františka Foita, ena izmed treh najpomembnejših afriških zbirk na slovenskih tleh in zbirko ostanka mastodontov. Več o muzeju Velenje in zbirkah si lahko preberete na povezavi.

Muzej Velenje lahko obiščete vsak dan razen ponedeljka, med 10. in 17. uro.

Foto: Muzej Velenje

 

HIŠA MINERALOV VELENJE

V muzeju hiše mineralov si lahko ogledate geološko zbirko mineralov sveta in obsežno zbirko mineralov z območja Slovenije. Danes je v Hiši mineralov na ogled preko 12.000 različnih mineralov zasebne zbirke zbiralca in poznavalca Jožeta Rihtarja.

V zbirki je edinstveni kos jantarja, ki je bil v Premogovniku Velenje najden leta 2008. Poleg zbirke mineralov predstavlja Hiša mineralov tudi gemološko zbirko dragih kamnov. Zbirka ima tudi pester izbor mineralov, ki pod ultravijolično svetlobo žarijo v vsem svojem blišču. Več si lahko ogledate na povezavi.

Hišo mineralov lahko obiščete vsak dan razen ponedeljka, med 10. in 17. uro.

Foto: Glorija Kotnik

 

MUZEJ USNJARSTVA ŠOŠTANJ

Usnjarstvo je bilo na Slovenskem skozi stoletja tradicionalno pomembna obrt. Muzej usnjarstva v Šoštanju v prvem delu predstavlja kronološki pregled 210-letne tradicije usnjarstva v Šoštanju, v drugem delu pa so z ambientalnimi predstavami prikazani delavsko stanovanje, direktorjeva pisarna, Lujekova čevljarska delavnica, utrinki iz življenja in usode industrialcev Vošnjakov. Več si lahko ogledate na povezavi.

Muzej usnjarstva lahko obiščete vsak dan razen ponedeljka, med 10. in 17. uro.

Foto: Milan Njenjić

 

VILA MAYER

V Vili Mayer so na voljo za ogled stalne zbirke kulturne dediščine. Vila Mayer je značilen primer meščanske arhitekture poznega historizma. Zgrajena je bila na prehodu 19. v 20. stoletje. Postaviti jo je dal odvetnik dr. Fran Mayer, med svetovnima vojnama dolgoletni šoštanjski župan. Več si lahko ogledate na povezavi.

Vila Mayer je odprta med torkom in petkom, med 10. in 16. uro.

Foto: Vila Mayer

 

MUZEJ PREMOGOVNIŠTVA SLOVENIJE 

V muzeju premogovništva Slovenije, ki je nastal na podlagi dela številnih generacij slovenskih rudarjev, vas čaka nepozabna podzemna pustolovščina na eni od najdebelejših znanih plasti premoga na svetu. Edinstven 160 m globok spust s starim rudniškim dvigalom iz leta 1888 vas bo popeljal v podzemne rove premogovnika in spoznali delo rudarjev.

Muzej je odprt vsak dan, razen ob ponedeljkih, nedeljah in praznikih, med 9. in 16.30. Potrebne so predhodne rezervacije.

Tisti, ki se radi kulinarično razvajajo, pa v najgloblji jedilnici v Evropi lahko izkusijo edinstveno večerno doživetje – VELENJE UNDERGROUND.

Foto: Milan Njenjič

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska