Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Novinarka dnevnika Kleine Zeitung na 5-zvezdičnem doživetju Polet v usnjarno Evrope

Danes, 7. aprila 2023 se na obisku mesta Šoštanj mudi avstrijska novinarka Regina Rauch Krainer. V organizaciji Zavoda za turizem Šaleške doline se je udeležila 5-zvezdičnega doživetja Polet v usnjarno Evrope v Šoštanju.

Kleine Zeitung je avstrijski dnevnik, ki je bil prvič izdan leta 1904 v Gradcu, danes pa je eden najpomembnejših regionalnih časopisov v Avstriji. Časopis se osredotoča na poročanje o lokalnih in nacionalnih novicah, vključno s politiko, gospodarstvom, športom, kulturo in zabavo.

Turistični produkt Polet v usnjarno Evrope – Gosposko po Šoštanju je strokovna komisija pod okriljem Slovenske turistične organizacije uvrstila v družino Slovenia Unique doživetij. Gre za butični 5-zvezdični produkt, ki temelji na digitalizaciji kulturne dediščine nekdanje tovarne usnja in zgodovine usnjarstva na Slovenskem ter na vrhunskem kulinaričnem doživetju.

 

Komisija je med drugim zapisala: »Doživetje z izjemno močno zgodbo, ki neponarejeno oživlja vedno bolj izginjajoč zgodovinski spomin na eno najpomembnejših usnjarskih družin v Evropi. Produkt obiskovalca skozi dramaturško zasnovano zgodbo pouči o pomembnem dogodku iz leta 1931, ko je v Šoštanj, na povabilo Herberta Woschnagga, lastnika največje usnjarne v jugovzhodni Evropi, z zasebnim letalom priletel Tomaš Bata. Inovator, legendarni češki tovarnar in največji svetovni izvoznik čevljev, ki je v svojih tovarnah zaposloval več kot 30 tisoč delavcev oziroma 20-krat več, kot je bilo takrat v Šoštanju prebivalcev. Razlog obiska – potrditev dogovora za dolgoročno dobavo usnja za novo tovarno Bata v Borovem na Hrvaškem.

Produkt, ki ne glede na tragičen epilog brez patetike (skozi razlago vodnika in edukativno digitalizacijo) razkriva zgodbo aristokratske rodbine Vošnjak, ki je s strateško navezo z mednarodnim čevljarskim koncernom Bata, omogočila šoštanjski usnjarni preživetje velike gospodarske krize tridesetih let, kar večini takratnih majhnih usnjarjev in čevljarjev na jugoslovanskem trgu ni uspelo. Polet v usnjarno Evrope ohranja kulturno dediščino o kar 210-letni zgodovini šoštanjske usnjarne, ki se je končala s stečajem konec prejšnjega tisočletja kot del Industrije usnja Vrhnika.

Komisija razume doživetje kot odličen produkt za poslovneže in goste znotraj industrije srečanj. Velika pohvala tudi županu Občine Šoštanj, ki naj bi v prihodnje ravno ta produkt ponudil svojim gostom kot protokolarno darilo. Odličen način, kako naj gostje začutijo zgodovino in zgodbo občine, ki jih gosti.

Pod črto – Polet v usnjarno Evrope je premišljen produkt, ki bo destinacijo zagotovo povzdignil višjo raven prepoznavnosti.

Več o doživetju: Gosposko po Šoštanju | VisitSaleska

Sicer pa se lahko Zavod za turizem Šaleške doline pohvali še z dvema produktoma, ki že nosita znak kakovosti Slovenia Unique Experience. Turistični produkt Velenje Underground je znak pridobil že v letu 2019, v letu 2022 pa smo z obnovitvijo znaka dokazali, da uspešno sledimo skupni viziji Slovenije kot zelene butične destinacije. V letu 2022 smo znak pridobili tudi za turistični produkt Skrivnosti potopljenih vasi.

Šaleška dolina je tako postala edina vodilna destinacija v Sloveniji, ki ima v zbirki Slovenia Unique Experience kar tri doživetja.

Turistični produkt Polet v usnjarno Evrope pripravljamo v sodelovanju z Občino Šoštanj, Vilo Mayer, Muzejem usnjarstva na Slovenskem, Šaleškim aeroklubom in Gostilno Acman. Razvoj turističnega produkta sta sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz evropskega sklada za regionalni razvoj.

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska