Rezervacija

Rezerviraj počitnice

ODPRTJE RAZSTAVE V GALERIJI VELENJE: T I N A , fotografije PETRA MARINŠKA in nakita Zlatarne Celje

Velenje, 11. junij 2021 – V četrtek, 17. junija, bomo ob 19. uri v Galeriji Velenje odprli razstavo fotografij PETRA MARINŠKA in nakita Lencia Zlatarne Celje

Peter Marinšek je fotograf, ki se ukvarja predvsem z oglaševalsko fotografijo, pri tem pa vendarle ustvarja prevladujoče posnetke s karakterjem v mnogih primerih portretne, športne ali krajinske fotografije. S predstavitvijo zaključenega opusa najuspešnejše slovenske športnice vseh časov Tine Maze in z izpostavljeno kolekcijo njenega nakita Lencia je s svojo sugestijo izbranih ambientov in karakternih dodatkov ustvaril fotografije, ki učinkujejo v oglaševalskih in umetniških pričakovanjih. Združljivost obeh različnih pristopov vsekakor predstavlja širino dojemanja, razstava pa deluje kompleksno, saj predstavlja in vzpodbuja interakcije inventivnosti.

»Fotograf Peter Marinšek in njegov tokratni model, nekdanja smučarska šampionka Tina Maze, sta se povezala v promocijski predstavitvi izbranega nakita, ki ga je za Zlatarno Celje (so)oblikovala Mazejeva. V tej konstelaciji je v prvem planu določena zamisel, ki sugerira sicer na fotografiji neprisotno okolje, način življenja in narativni kontekst, že vpisan v kolektivni spomin. Na tanki črti, ki razmejuje osebno fotografijo in naročeno oglasno sporočilo, se vzpostavlja potencialni presežek, ki artikulacijo subjektivizira, kadriranje pa pri tem postane določevalec pogleda in gledalca tako rekoč zapelje, da se še bolj osredotoči na tisti del posnetka, ki ga je R. Barthes poimenoval »punctum«. V razstavljenem fotografskem nizu se namreč kljub notoričnosti modela pogled ujame v nastavljeno past, v namensko locirano točko pozornosti, ki preglasi vse druge podobotvorne elemente. S tem ne mislimo, da so ti elementi manj pomembni v strukturiranju podobe, nasprotno, brez njih bi bil lovilec pogleda manj evidenten, pomenski moment bi se premaknil drugam, čeprav tega, kam, zdaj ne moremo predvideti.« (iz besedila kritika Braneta Koviča)

 

Kustosinja razstave: Milena Koren Božiček

Razstava bo v Galeriji Velenje na ogled do 17. julija 2021.

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska

Izkoristite bon in pridite po doživetja v Šaleško dolino.
Pripravite se na zabavne in zanimive počitnice v družbi neverjetnih in edinstvenih dogodivščin.