Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Okrogla miza o pomenu gozdnih območij v Velenju

V torek, 20. junija, ob 19. uri bo v Letnem kinu ob Škalskem jezeru potekala okrogla miza z naslovom Homage velikanom: Civilna družba za naravo in razvoj, kjer se bodo predstavniki lokalnih skupnosti, strokovnjaki in aktivisti pogovarjali o pomenu gozdnih območij v urbanih okoljih, dodani vrednosti aktivnega delovanja civilne družbe in zelenem razvoju.

Kulturno izobraževalno društvo Comadres se na aktualno dogajanje, povezano z odzivi krajanov Stare vasi in strokovnih služb na dokumentacijo in postopke za spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta začasne deponije komunalnih odpadkov, odziva z organizacijo okrogle mize, ki bo pobude krajanov Stare vasi za vključujoče in trajnostno naravnano urejanje in razvijanje njihovega bivalnega območja postavila v širši kontekst.

Z razpravo, ki bo izhajala iz nastalega konflikta, vendar ga bo z zunanjimi pogledi kredibilnih sogovornikov presegla, želijo odločevalcem, prostorskim načrtovalcem, investitorjem, predvsem pa širši civilni javnosti predstaviti dejstva in primere dobrih praks, okrepiti demokratični diskurz in podpreti vključujoče procese odločanja v lokalni skupnosti.

Utemeljiti želijo okoljski in družbeni pomen ohranjanja gozdnih območij v urbanih okoljih in predstaviti koncept mestnega gozda. Izpostavili bodo dodano vrednost budnosti in aktivnega delovanja civilne družbe za dobrobit širše skupnosti. Ovrednotili bodo davek na razvoj in ocenili možnosti za zeleno prihodnost.

Na okrogli mizi bodo sodelovali:

  • župan Mestne občine Velenje Peter Dermol
  • vodja urada za urejanje prostora MOV mag. Branka Gradišnik
  • mednarodni strokovnjak za zavarovana območja Andrej Sovinc
  • krajinska arhitektka in aktivistka Darja Matjašec
  • vodja Krajevne enote Šoštanj Zavoda za gozdove Slovenije Aleš Ocvirk
  • članica Društva Eko Anhovo in dolina Soče ter svetnica Občine Kanal ob Soči Mateja Sattler

S strokovnimi refleksijami izhodišč za širitev dejavnosti in prostorskega povečanja sedanje začasne deponije komunalnih odpadkov ter razvojnih načrtov za Staro vas bosta nastopili članica Prve razvojne iniciative Stara vas arhitektka Aleksandra Dolenec Gojević in članica Šaleškega EKO gibanja krajinska arhitektka Kaja Flis.

Okroglo mizo bo moderirala novinarka Tina Felicijan.

Če bo deževalo, bo okrogla miza potekala v preddverju Knjižnice Velenje.

Okroglo mizo organizira KID Comadres v sodelovanju s Prvo razvojno iniciativo Stara vas ter ob podpori Mladinskega centra Velenje in portala Velenjcan.si. Okrogla miza je del projekta Homage velikanom, ki z različnimi kulturno-izobraževalnimi aktivnostmi ozavešča o pomenu dreves v urbanem okolju. Projekt Homage velikanom je podprla Mestna občina Velenje na javnem razpisu za sofinanciranje kulturnih programov in projektov.

https://i.imgur.com/YYui9nz.jpg

Vir: Velenjcan

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska