Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Pet novih spominskih tabel v šoštanjskem trškem jedru

Občina Šoštanj je ob 110. obletnici pridobitve mestnih pravic namestila pet talnih tabel, povezanih s Šoštanjem in nekatere njegove zaslužne rojake. Enotno oblikovane okrogle table premera 60 cm so izdelane iz nerjavnega jekla, z vgravirano grafiko. Vdelane so v tlak; v izogib pretirani vizualni obremenjenosti podobe prenovljenega Glavnega trga z vertikalnimi namestitvami.

Način namestitve tabel in ideja za ozaveščanje, popularizacijo in promocijo šoštanjske kulturne dediščine se nadaljuje po vzoru že obstoječe okrogle talne table na leta 2015 prenovljenem Trgu svobode, s katero je označen ponovno odkrit Končanov vodnjak ter prikazana shema nekdanjih vodnjakov v mestu. Za namestitev novih petih tabel na območju spomeniško varovanega območja šoštanjskega trškega jedra je bilo pridobljeno kulturnovarstveno soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine, območne enote v Celju.

Na Glavnem trgu je pred nekdanjo upravno stavbo usnjarne na »spodnjem«, severozahodnem delu trga nameščena tabla, posvečena Hansu Woschnaggu, ki je bil kot podjetnik, župan in deželni poslanec med zaslužnimi, da je Šoštanj leta 1911 postal mesto.

V isti liniji nekaj hiš dalje po Glavnem trgu (nasproti stare občinske hiše) je v nekdanji Valencijevi hiši leta 1734 izbruhnil požar, v katerem sta pogorela trg in trški dvorec. Pred stavbo je nameščena druga spominska tabla, posvečena v Šoštanju rojenemu Francu Mihi pl. Valenciju, zdravniku in svetovalcu vladarice Marije Terezije, poplemenitenemu za izjemne zasluge na področju medicine.

Nad »zgornjim« delom Glavnega trga, kjer je danes Cesta talcev, tretja spominska tabla označuje območje trškega dvorca Amtshausa. Bil je pretežno lesena renesančna stavba s kapelo, dvorišči, vrtom in obodnim zidom. Pogorel je v požaru leta 1734. V liniji nekdanjega zidu med grajskim kompleksom in trgom je še danes ohranjena kamnita plošča z grbom grofov Schrattenbach in letnico 1677, ki domnevno zaznamuje zaključek ene od gradbenih faz trškega dvorca. Spominska plošča je vgrajena na pločniku pred zidom in sklopom hiš na Cesti talcev, ki zaključuje zgornji del Glavnega trga. Nekaj metrov stran od te plošče je še peta plošča, ki je nameščena pred nekdanjo Samo(v)nikovo hišo, ki je pripadala znamenitemu trgovcu in županu Samoniku. Njegov sin Janez baron Samonigg je bil kot feldcajgmojster in reorganizator avstrijskega vojaškega šolstva povzdignjen v barona.

S spominskimi tablami je Občina Šoštanj poudarila nekatere doslej manj poznane zaslužne Šoštanjčane.

Fotogalerija
 

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska

Izkoristite bon in pridite po doživetja v Šaleško dolino.
Pripravite se na zabavne in zanimive počitnice v družbi neverjetnih in edinstvenih dogodivščin.