Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Plesna predstava »Odstiranja« in srečanje mladih muzealcev »Po poteh spominov«

V četrtek, 14. oktobra, vabijo ob 19. uri na Velenjski grad na plesno predstavo »Odstiranja«. V nedeljo, 17. oktobra, velenjski muzealci pripravljajo srečanje mladih muzealcev, ki so ga naslovili »Po poteh spominov«.

V četrtek, 14. oktobra, vabijo ob 19. uri v atrij Velenjskega gradu na plesno predstavo sodobnega flamenka z naslovom »Odstiranja«. Vstop je prost.

Kot so zapisali avtorji projekta, je »Odstiranja« predstava sodobnega flamenka, ki v ospredje postavi ritem – ritem časa, ritem srca, ritem vsakdanjosti, neenakomernost ritma, odsotnost le-tega. Sodobni človek izgublja naravni ritem, postaja zadovoljni uporabnik aplikacij in hitrega življenjskega konstrukta. Plesalke skupine Flame&co gradijo impulz sprva tiho, skoraj brez ritma, ki pa je vedno bolj prisoten in plesalce vrača h koreninam. Navdih so namreč poiskali tako v flamenku, sodobnejših tokovih kot tudi v prvobitnih ritmih sveta.

Nastopile bodo plesalke flamenka: Tina Cestnik, Maša Kolšek, Daša Kotnik, Janja Pučnik, Bojana Urbanc ter plesalke moderna: Lucija Boruta, Mateja Rožič, Katja Ranzinger Čater.

Mentorja in koreografa predstave sta Mitja Obed in Maša Kolšek.  Predstavo je  nastala s podporo Mestne občine Velenje in Javnega sklada republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

V nedeljo, 17. oktobra, velenjski muzealci ob 10. uri vabijo otroke na tradicionalno srečanje mladih muzealcev. V muzeju so zelo veseli, da lahko po dolgem času zopet pripravijo nedeljsko druženje, ki bo tokrat v obliki pohoda z naslovom »Po poteh spominov«. Odpravili se bodo na pohod do Spominske točke Izak z »Izakovo bolnico« v Cirkovcah pri Velenju. Zbirno mesto bo ob 10. uri pri cerkvi sv. Ožbolta v Škalskih Cirkovcah. Otroci so vabljeni, da se pohoda udeležijo v spremstvu staršev.

»Izakova bolnica« je na novo postavljena brunarica – poskus rekonstrukcije enega prvih partizanskih sanitetnih objektov v Sloveniji. Gre za nadgradnjo Spominske točke Izak, ki jo je Muzej Velenje postavil ob mestu, kjer je Franc Polh – Izak sredi septembra 1941 zgradil zemljanko, sanitetni bunker, ki naj bi služil oskrbi in zdravljenju ranjenih partizanov. Za Spominsko točko Izak strokovno skrbi Muzej Velenje, brunarica pa je bila letos v mesecu avgustu postavljena s pomočjo Krajevne skupnosti Cirkovce.

 

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska

Izkoristite bon in pridite po doživetja v Šaleško dolino.
Pripravite se na zabavne in zanimive počitnice v družbi neverjetnih in edinstvenih dogodivščin.