Italija

V Italiji se nadaljuje trend padanja okužb v celi državi. Do 26. aprila vse regije ostajajo rdeče ali oranžne, po 26. aprilu stopi v veljavo nov vladni odlok, ki določa nove ukrepe postopnega odprtja aktivnosti in nove barve italijanskih dežel na podlagi epidemiološke slike. Po novem bo verjetno po 26. aprilu 11 regij v rumeni barvi. Od 26. aprila bo dovoljeno gibanje med rumenimi regijami, uvedena bo novost, t.i. zelena dovolilnica za potovanje med regijami različnih barv. Dovolilnico bodo prejele osebe, ki bodo pokazale potrdilo o cepljenju, predložile negativen covid test oziroma okrevanje po Covidu-19. Z dovolilnico bo mogoče prosto gibanje po nacionalnem ozemlju in dostop do določenih prireditev (kulturnih, športnih). Od 26. aprila do konca šolskega leta se bo na rumenem in oranžnem območju izvajal pouk za učence vseh šol, vseh stopenj.

Muzeji, gledališča in kinodvorane se ponovno odprejo po 26. aprilu, veljajo posebni ukrepi za omejitev zmogljivosti. Bazeni na odprtem se odprejo 15. maja, nove smernice so načrtovane za junij, na podlagi slednjih pa bodo od 1. junija restavracije z mizami v zaprtih prostorih odprte samo za kosilo. Tudi telovadnice bodo lahko znova odprte. Od 15. junija se odpirajo sejmi in kongresi, zdravilišča in tematski parki pa od 1. julija. Potrjena je policijska ura od 22. do 5. ure.

Od 6. do 30. aprila velja vladni odlok, ki določa, da za vse tiste ki se vračajo v Italijo iz seznama držav C iz Evropske Unije (www.viaggiaresicuri.it), velja ob povratku v Italijo negativni covid test in 5-dnevna karantena ter sporočilo lokalnemu zdravstvenemu uradu in dodatni negativni covid test ob koncu 5-dnevne karantene. Za tiste, ki so bili v državah, ki niso del schengenskega sistema in se vračajo v Italijo, pa je predvidena 14 dnevna izolacija.

Vir: Predstavništvo STO v Italiji

 

Nemčija in Švica

V tem tednu je zvezna vlada v Nemčiji potrdila predlog zakona, da t.i. “zasilna zavora” (Notbremse) velja do konca junija letos na državni ravni (zvezne dežele o tem ne morejo več razpravljati), kar pomeni, da morajo vsa okrožja, kjer je 7-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev večja kot 100, uvesti policijsko uro od 22. – 5. zjutraj ter sprejeti omejitev druženja in prilagoditi odpiralni čas za trgovine, ki niso nujne. Teh okrožij je v državi trenutno več kot 80%, na severu države je stanje boljše, južne in vzhodne zvezne dežele pa beležijo višjo stopnjo okuženosti in posredno več sprejetih zasilnih ukrepov.

V potovalni industriji še vedno vlada zatišje, na listah rizičnih območij so še vedno številne države (tudi Slovenija), potovanja so tako zelo otežena. Vse več pritiskov na vlado in zvezne dežele, da naj končno sprostijo gostinski sektor ter ljudem omogočijo možnost potovanj v času binkoštnih počitnic, ki bodo konec maja in začetek junija.

 

Rahljanja ukrepov v Švici se nadaljujejo, vse več je sprostitev, omejene so pravzaprav samo še večje prireditve, množična zbiranja ter odprtje barov in diskotek. Dovoljena so osebna druženja do 10 oseb, prostočasne dejavnosti in ustanove so odprte (z omejitvami), gostinski in namestitveni obrati imajo prav tako dovoljenje za delovanje, seveda s higienskimi in drugimi omejitvami. Prehod iz sosednjih držav je omogočen nemoteno, oteženi pa so še vedno prihodi iz držav, kjer je incidenca višja kot v Švici in ki so na listi tveganih območij/držav. Slovenija ostaja na seznamu tveganih držav, kar pomeni obvezno karanteno, ki je ni mogoče skrajšati in testiranje.

Vir: Predstavništvo STO v Nemčiji

 

Avstrija

V Avstriji je pretekli petek vlada napovedala postopno odprtje države. Po pogovorih z zdravstveno stroko, vodji opozicijskih strank in z deželnimi glavarji, je vlada sporočila, da se bo v Avstriji postopno odpiranje na vseh področjih zgodilo istočasno, torej v kulturi, športu, gastronomiji in turizmu. Kancler Sebastian Kurz poudarja, da bo še vedno potrebna previdnost, nošenje mask in redno testiranje ter zelena knjižica (Grüne Pass). Kako bo to postopno odprtje potekalo, naj bi vlada sporočila konec tega tedna. Kot je kancler napovedal pretekli petek, bi datum odpiranja lahko bil nekje sredi meseca maja. V vmesnem času bodo pospešeno cepili, v aprilu so napovedali cepljenje avstrijskih policistov in učiteljev. Prav tako pozivajo na redno testiranje.

Sežele Dunaj in Spodnja Avstrija so do 2. maja v strogem zaprtju, medtem ko je Gradiščanska zaprtje s ponedeljkom prekinila in tako odprla vse trgovine in ostale storitve kot so frizerji, kozmetični saloni, etc.

Vir: Predstavništvo STO v Avstriji