Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Praktične informacije: večji del Slovenije je varen in odprt za turiste

Dragi popotniki,

večji del Slovenije je danes varen in odprt za turiste. Tam turistične destinacije in ponudniki še naprej srčno skrbijo za svoje goste in jim zagotavljajo, da Slovenijo doživijo v najlepši luči.

Manjši del države žal zaradi posledic poplav ostaja nedostopen, cestne in železniške povezave pa so ponekod še vedno ovirane ali prekinjene. V nadaljevanju z vami delimo aktualne informacije z destinacij, pa tudi številne praktične napotke in koristne povezave, da bo vaš oddih v Sloveniji kar najbolj brezskrben.

Dobrodošli v Sloveniji!

AKTUALNE INFORMACIJE S TURISTIČNIH DESTINACIJ PO SLOVENIJI

Trudimo se, da z vami delimo kar najbolj aktualne informacije z destinacij. Zbrali smo jih na posebni strani, kjer boste našli preverjene namige o tem, kaj lahko doživite in raziskujete po Sloveniji.

Informacije destinacij

VREMENSKA NAPOVED

Vreme se je ustalilo, umirjajo se tudi hidrološke razmere po vsej državi. Vremensko napoved in priporočila lahko spremljate na uradni strani agencije ARSO.

Spremljajte vremensko napoved 

Spremljajte vremenska opozorila

RAZMERE NA CESTAH

Zaradi posledic poplav so ceste ponekod po državi neprevozne, poškodovane ali zaprte, predvsem na Koroškem. Razmere se ves čas spreminjajo. Vozniki, upoštevajte navodila dežurnih služb in ne vozite na zaprte ceste.

Spremljajte razmere v cestnem prometu

Zapore in prevoznost glavnih in regionalnih cest po Sloveniji (10.8.)

JAVNI POTNIŠKI PROMET

V delih Slovenije, ki so jih prizadele poplave, so možne zamude, obvozi ali odpovedi v avtobusnem ter železniškem potniškem prometu. Več informacij lahko dobite pri izvajalcih prevozov.

Razmere in vozni red v železniškem potniškem prometu

Razmere in vozni red v avtobusnem potniškem prometu

Za informacije o avtobusnem prevozu lahko pokličete na telefonsko številko informacijskega centra AP Ljubljana 1991 in lokalne avtobusne prevoznike.

OBISK GORA JE OMEJEN LE NA DOLOČENE DELE SLOVENIJE

Planinska zveza Slovenije, ki skrbi za mrežo planinskih poti po Sloveniji, zbira podatke o stanju poti in zapira poškodovane odseke. Ob tem pozivajo planince, da se na najbolj kritična mesta ne odpravljate. Za planinski izlet si izberete cilje v ostalem delu Slovenije in ob tem nikakor ne pozabite na nasvete varnega obiskovanja gora.

Planinske koče so po večjem delu Slovenije normalno odprte in delujejo po urniku, ki je objavljen na spletni strani koč

Najbolj kritične so razmere na območju Zgornje Savinjske doline, Koroške, kjer je zaprtih večina planinskih poti. Prizadet je tudi dobršen del Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja ter Kamniško-Bistriškega območja, zato odsvetujemo obisk navedenih območij.

Zaprte planinske poti zaradi posledic poplav

Informacije o planinskih kočah v Sloveniji

Priporočila za varno pot v planine in gore

TURISTIČNE DESTINACIJE, NASTANITVE IN ATRAKCIJE

Razmere so prizadele nekatere regije in kraje ali del le-teh. Če ste v teh dneh nameravali raziskovati lepote in skrite kotičke Slovenije, priporočamo, da preverite informacije na destinacijskih spletnih straneh ali družbenih omrežjih oz. da stopite v stik s ponudnikom namestitve, pri katerem ste nameravali bivati. Lahko se zgodi, da bo potovanje na nekatere turistične destinacije do sanacije prometne in druge infrastrukture onemogočeno in odsvetovano. Če imate to možnost, preusmerite svoje poti na destinacije, ki jim je ujma prizanesla.

Najbolj prizadeti so deli naslednjih krajev in regij:

  • OSREDNJA SLOVENIJA IN LJUBLJANAMedvode, Kamnik, Velika Planina, Komenda, Idrija, Žiri, Škofja Loka (Poljanska dolina)
  • ALPSKA SLOVENIJAdeli Koroške, Zgornja Savinjska dolina (Luče, Solčava, Ljubno ob Savinji, Gornji Grad, Nazarje, Rečica ob Savinji, Mozirje, Polzela).
  • TERMALNA PANONSKA SLOVENIJAPonekod v Pomurju je bregove prestopila reka Mura.
  • Mediteranski in Kraški Sloveniji ne poročajo o nevšečnostih.

Razmere se dnevno spreminjajo, zato se trudimo ažurno vnašati podatke. Za točne informacije o potovanju vam svetujemo, da se obrnete na destinacije oz. ponudnike namestitev, pri katerih nameravate bivati.

TRGOVINE ODPRTE TUDI OB NEDELJAH IN PRAZNIKIH

V času intervencije po poplavah so trgovine z živili, tehničnim blagom ali otroško opremo lahko odprte tudi ob nedeljah in praznikih. Dopuščeno je tudi podaljšanje časa odprtja med tednom, ki pa ga trgovine določajo same. Preverite obvestila trgovskih hiš.

V skladu z odločitvijo Vlade RS bo 14. avgust v Sloveniji dan solidarnosti in dela prost dan.

INFORMACIJE CENTRA RS ZA OBVEŠČANJE 

Dnevni informativni bilten Centra RS za obveščanje

NEVARNOST PLAZOV

Zaradi velike namočenosti tal ostaja povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov.

Priporočila Geološkega zavoda Slovenije

NA VODNE AKTIVNOSTI Z IZKUŠENIMI LOKALNIMI PONUDNIKI

Vodotoki se umirjajo, a vodnatost rek ostaja visoka. Svetujemo, da se na vodne aktivnosti, kot so kajakaštvo, rafting ali supanje, odpravite z izkušenimi lokalnimi ponudniki vodenih aktivnosti, ki znajo presoditi, kdaj je primeren čas za tovrstna doživetja.

ARSO: Vode – opozorila

ODPOVEDANE IN PRESTAVLJENE TURISTIČNE PRIREDITVE

Zlasti na območjih, ki so jih prizadele poplave, so odpovedane ali prestavljene nekatere turistične, kulturne in športne in druge prireditve. Spremljajte obvestila organizatorjev o morebitnih novih terminih.

PRIPOROČILA V ZVEZI S PITNO VODO IN RAVNANJEM ŽIVIL

Spremljajte priporočila in usmeritve NIJZ v zvezi s pitno vodo in ravnanjem z živili v primeru poplav

SVETUJEMO  PREKUHAVANJE VODE

Zaradi poplav je pitna voda lahko kontaminirana, zato strokovnjaki svetujejo prekuhavanje vode na več vodovodnih območjih po Sloveniji. Velja poziv k racionalni porabi pitne vode.

Navodila za prekuhavanje vode

V NAJNUJNEJŠIH PRIMERIH

Le v najnujnejši primerih pokličite številko 112 ali ustrezno številko lokalne skupnost (za informacijo glede stanja v tistem kraju).

ŠE NEKAJ KORISTNIH POVEZAV

Aktualne novice in napotki na spletnem mestu Vlade RS

Napotki ob naravnih nesrečah Uprave RS za zaščito in reševanje

Seznam veleposlaništev in konzulatov v Sloveniji

Kontakti vodilnih slovenskih turističnih destinacij

Turistično informacijski centri v Sloveniji

 

VIR: SLOVENSKA TURISTIČNA ORGANIZACIJA

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska