Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Razstava Fantazijsko funkcionalna / Funkcionalno fantazijska, A Human Experience

V petek, 14. januarja 2022, vas ob 18. uri vabimo v Galerijo Velenje na pogovor z Jano Zornik. Pogovor bo vodila kustosinja razstave mag. Milena Koren Božiček.

V Galeriji Velenje se predstavlja umetnica Jana Zornik z razstavo: Fantazijsko funkcionalna / Funkcionalno fantazijska, A Human Experience. V okviru pregledne razstave so predstavljena v skupen narativ povezana starejša in novejša dela, ki so nastajala zadnjih pet let, skupno pa zajemajo obdobje od 2012 do 2021. Razstava je zasnovana kot vabilo gledalcu, se potopi v zavest avtorice in prek njenega doživljanja sebe, ustaljenega sveta, človeka in trenutka, v katerem obstaja, dojame sebe in svojo lastno subjektiviteto.  Stalnica, ki se pojavlja v njenem delu je telo ter zavrženi in vsakodnevni materiali prežeti s čustveno vsebino, ki jim je vdihnjena v novo nastalih delih.  Njen vizualen stil ostaja poetičen in pripoveden ter poln simbolike. Razstava je razdeljena na štiri sklope znotraj katerih se artefakti  manifestirajo kot fantazijski pripomočki, ki služijo kot orodje pri prebroditvi različnih stanj ali pa nastopijo kot njihov opis.

Kustosinja razstave: Milena Koren Božiček

O UMETNICI

Jana Zornik (1984)  je mednarodno delujoča umetnica in ustvarjalka artefaktov. Zanima jo predvsem ustvarjanje kosov povezanih s telesom in človekom, emocijami in občutenjem lastnega bitja. Ti kosi se največkrat kažejo kot poetični izumi, telesni podaljški, ki pripovedujejo osebne zgodbe.
V svoji umetniški praksi ustvarja interdisciplinarno ter deluje v različnih kreativnih industrijah vse od gledališča do filmske industrije, pogosto pa sodeluje z modnimi in “lifestyle” znamkami kot so Swatch, Roberts Wood in Wanbing Huang.
Kot gostujoča predavateljica uči na London Collage of Fashion, University of the Arts London, kjer je tudi magistrirala iz smeri MA Fashion Artefact. Prav tako ima magisterij iz smeri iz smeri Načrtovanje tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani.

Za svoje delo je prejela število mednarodnih nagrad in priznanj, med drugimi priznanje Sarabande: Fundacije Alexandra McQueen-a (2019); bila je finalistka za nagrado International Talent Support: Fashion Accessories and Artwork, (2016), bila je zmagovalka in prejemnica nagrade ITS Swatch Artwork prize (2016) ter nagrade za posebne dosežke Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.
Razstavljala je širom Evrope in po svetu, njena dela pa so bila vključena v število referenčnih razstav kot so SarabandeHouse of Bandits, v začasnem galerijskem prostoru znamke Burberry v Londonu (2020); Why What Who v Muzeju za dekorativno umetnost v Buenos Airesu Arts, ARG (2019); Extra-ordinary rituals v YKK London Showroom, v Londonu (2018); bila pa je tudi del spletnega projekta Virtual Shoe Museum, (2020).

Razstava je na ogled do 15. 1. 2022.

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska

Izkoristite bon in pridite po doživetja v Šaleško dolino.
Pripravite se na zabavne in zanimive počitnice v družbi neverjetnih in edinstvenih dogodivščin.