Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Čebelarstvo Špeh

Čebelarstvo Špeh

Pri Špehovih sta v stalni ponudbi gozdni in cvetlični med, ob dobrih pašnih sezonah pa tudi kostanjev in lipov med.

Čebelarstvo Špeh

Špeh Gvido
Škalska cesta 14
SI-3320 Velenje

T: 03 897 3670
E-mail: zvonka.speh@gmail.com

V zaselku Drucova na Konovem v Velenju se nahaja stojišče čebelnjaka g. Špeh Gvida. Čebelnjak je obdan z visokodebelnim sadovnjakom, ki meji na mešani gozd. V okolici je le nekaj manjših kmetij, ki so večinoma samooskrbne. Ekstenziven način kmetovanja na območju ohranja pestre travnike in skrbno izbran kolobar, občasno se na bližnjih njivskih površinah seje tudi ajda, ki nudijo kvalitetno čebeljo pašo. Tudi sam g. Špeh skrbi za kvalitetno čebeljo pašo z zasajevanjem medovitih drevesnih vrst, nekaj jih je pridobil tudi preko Čebelarske zveze Slovenije, kot sta javor in lipa.

G. Špeh se je že kot otrok prvič srečal s čebelami pri sosedu, ko je opazoval delo z njimi. Znanje o čebelarjenju si je nabiral tudi pri prijateljevem očetu, kamor se je po šoli občasno hodil igrat. Sam je najprej začel s čmrlji. Mladostna ljubezen do čebel se mu je uresničila pozneje, ko si je že ustvaril družino. Ob smrti prijateljevega očeta – čebelarja, je odkupil 3 panje in s tem začel svojo pot čebelarjenja. Zdaj intenzivno čebelari že 30 let s 25 do 30 družinami. V vseh teh letih je znanje pridobival pri g. Jožetu Kumru, Bernardu Čas in Maksu Blažiču. Je aktiven član čebelarskega društva Mlinšek Velenje. Za svoje aktivno delovanje na področju čebelarstva je prejel priznanje Antona Janše II. In III. stopnje.

Pri Špehovih sta v stalni ponudbi gozdni in cvetlični med, ob dobrih pašnih sezonah pa tudi kostanjev in lipov med. Ves med je kvaliteten, kar potrjuje tudi potrdilo Čebelarske zveze Slovenije – »Med z zaščitenim geografsko označbo«. Za sladokusce imajo pripravljeno tudi satje v medu in med s suhim sadjem. Po predhodni najavi vas bodo z veseljem sprejeli in ponudili svoje izdelke.

Povpraševanje

#VisitSaleska