Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Kavčnikova domačija

Kavčnikova domačija v Zavodnjah je biser kmečke arhitekture na Slovenskem in najjužnejša ohranjena alpska dimnica v evropskem prostoru. Te vrste stavb so v večini prevladovale v našem prostoru od 11. do konca 18. stoletja, takrat pa so jih oblasti začele odločno preganjati zaradi velike nevarnosti požarov. Nadomestile so jih sodobne stavbe s t. i. “črno kuhinjo”.

Današnje poslopje je nastalo kot rezultat različnih prezidav in dozidav in ga v vrsti sestavlja več v bistvu avtonomnih prostornin. Najstarejši del domačije je dimnica, stara okoli 400 let. Mala okenca na dimnični celici, smučni mehanizem, pa tudi detajli lesenih tečajev na vhodnih vratih v lopi pričajo, da je jedro stavbe z lopo nastalo verjetno v 17. stoletju. Takrat je bila ohranjena dimnična celica edini bivalni prostor Kavčnikove domačije.

Muzejska predstavitev dimnične hiše je naravnana tako, da imajo obiskovalci občutek, da v njej še vedno živijo ljudje, saj na ognju vsak dan plapola ogenj in tudi dim se še danes prosto vali po prostoru.

DELOVNI ČAS:
– po dogovoru

KONTAKT:
Zavodnje 43
SI – 3325 Šoštanj

Muzej Velenje
T: 03 898 26 30

info@muzej-velenje.si
www.muzej-velenje.si

#VisitSaleska