Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Skok v Velenjsko jezero

Najboljša smer potepov v mestu ob jezeru.

Skok v Velenjsko jezero

Sprostitev, rekreacija in presenetljiva doživetja jezer

 

V izboru Naj kopališče 2021 je v kategoriji naravnih kopališč Velenjska plaža zmagala že četrto leto zapored.

Sprostitev vam zagotavljajo čista voda, prijazni lokali, brezplačna uporaba ležalnikov in urejenih lesenih površin ter najrazličnejše priložnosti za vodne športe in drugo rekreacijo, nepozabna doživetja pa tudi različne animacije in prireditve.

Ko iščete navdih za gibanje in drugačna doživetja vode, poiščite Zoo station, samosvoje velenjsko »ministrstvo za plažno kulturo«, kjer si lahko izposodite SUP ali SURF.

Klub vodnih športov vam zagotavlja odlično izhodišče za supanje – veslanje stoje na posebni deski, srfanje, jadranje z jadrnicami optimist in laser. Za tiste, ki se radi prepustijo ugodju priporočamo vožnjo s pletrco in električno ladjico, ki vas popeljeta po Velenjskem jezeru, od koder imate lep pogled na okoliške hribe, plažo in čudoviti svet potopljenih dreves. Pletrca sprejme 16 oseb, električna ladjica pa 7 oseb. Vožnja je možna od petka do nedelje med 15. in 19. uro, med tednom pa po predhodnem dogovoru.

Odlično rekreacijo omogočajo tudi igrišča za tenis, odbojko na mivki, nogomet, košarko, igrišče za mini golf in vadbišče za golf. Jezera so s svojimi potmi vse leto priljubljeno območje za sprehode in daljše pohode, kolesarjenje in jezdenje. Otroci tu uživajo na igralih v brezplačnem vodnem parku in na otroških igriščih ob jezeru.


V Velenjskem jezeru so na voljo goli za igranje družabne igre z žogo v vodi, tako imenovane vaterpolo. Priporočamo, da igro igrate z ekipo s po sedmimi igralci. Moštvi poskušata zadeti z žogo nasprotnikov gol (vrata). Igra traja 4 x 8 minut z dvema odmoroma po 2 minuti in 5 minut med polčasom.

Na Zavodu za turizem Šaleške doline dajemo velik poudarek tudi razvoju trajnostnega turizma. Skladno s to naravnanostjo smo uredili večje koše za smeti, ki so iz naravnih materialov.

 


Ali veste kako smo ponudbo plaže še dodatno nadgradili?

Za gibalno ovirane je na voljo poseben mobilni ležalnik za prevažanje po plaži in v vodi. Uporaba ležalnika je brezplačna. Priporočamo, da se za uporabo predhodno najavite v Klubu vodnih športov Velenje. Trudimo se, da turistično ponudbo približamo tudi ranljivejšim skupinam in skrbimo za razvoj dostopnega turizma. Prav tako je Velenje Občina prijazna invalidom, na kar smo zelo ponosni.

Ena izmed večjih in bolj atraktivnih novosti na Velenjski plaži je vsekakor bazen za najmlajše, ob brežini in pomolu ob vstopu v jezero. Družine z otroci so pomembna ciljna skupina, Velenje pa je sicer tudi Otrokom prijazno UNICEFOVO mesto.

 

Velenjska plaža se lahko pohvali z dvema otroškima igriščema. Eno je na kopnem ob čolnarni in eno v vodi. Vodni park je eden izmed največjih in eden najbolj obiskanih v Sloveniji, ki ga ob lepem vremenu dnevno

obišče preko 600 otrok. V sklopu lokala na plaži, so na voljo dodatne plačljive vsebine za otroke (trampolin in bazen z električnimi vozili).

 

Enkrat tedensko se izvaja analiza vode Velenjskega jezera s strani ERICA (Inštitut za ekološke raziskave). Iz rezultatov opravljenih meritev in analiz je razvidno, da v času vzorčenja kakovost Velenjskega jezera na lokaciji pri čolnarni ustreza standardom za kakovost kopalnih voda po Uredbi o opravljanju kakovosti kopalnih voda (Ur. l. RS, št. 25/08).


Gostinska ponudba na Velenjski plaži je dopolnjena s pestro ponudbo sladoledov, inovativnih vafljev na palčki, smutijev, jedi z žara, narezkov, solat in ostalo ponudbo.

 

Na plaži sta dve novi leseni kabini za preoblačenje, ki lahko sprejmejo 4 osebe hkrati. Uporabili smo okolju prijazne materiale.


Parkiranje na Velenjski plaži je plačljivo od junija do konca septembra. Urejeno je tudi brezplačno parkiranje za invalide in motoriste (pred rampo).

Sredstva, zbrana s pobiranjem parkirnine namenjamo za urejanje in nadgradnjo Velenjske plaže ter nadaljnji razvoj te turistične destinacije, ki skupaj z Visto postaja ena izmed najbolj obiskanih turističnih destinacij v Sloveniji.

Velenjčanke in Velenjčane nagovarjamo, da se lahko do Velenjske plaže odpravijo tudi drugače – se sprehodijo, odpravijo z lastnim kolesom, s kolesom Bicy ali uporabijo brezplačni avtobus Lokalc. Prav tako pa imajo obiskovalci možnost uporabe brezplačnega avtobusnega prevoza.

Velenjska plaža ima nekaj naravne sence, ostali del je namenjen tistim, ki radi poležavajo na soncu ali si pa sami postavijo svoje senčnike. Poskrbljeno je tudi za kosmatinčke, saj je v bližini pasja plaža. 

 

Na Velenjski plaži za red in varnost skrbi rediteljska služba in reševalci iz vode.

Ponosni smo, da je Velenjsko plažo vsako poletje obišče 60.000 zadovoljnih obiskovalcev. 


Po razgled in izbrano doživetje na VISTO – park z razgledom.

 

Povzpnite se na atraktivno razgledno ploščad, ki širi poglede daleč čez Velenjsko jezero, ali obiščite katerega od raznovrstnih dogodkov na stičišču obale in jezerskih voda. Po več turističnih informacij zavijte v TIC Vista, kjer vam bodo z veseljem svetovali.

Cenik uporabe prostorov na Velenjski plaži

Cenik uporabe prostorov na Velenjski plaži za poslovno javnost

 

Analiza kopalne vode:

Povpraševanje

#VisitSaleska