Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Učna pot škrata Bisera

LOKACIJA
Domačija Lamperček – Temnjaški potok – Vovkov mlin – Gozdna sprostitev – Kačji grad – Zbirka starin Blažiš

OPIS
Pričetek ogleda učne poti je na Domačiji Lamperček. Pot ima šest točk na katerih izvemo bogato zgodovino območja Doline mlinov. Voden ogled traja od 1,5 – 2 uri. Na Domačiji Lamperček sprejme skupino lokalni vodnik. Pred lipo, staro več kot 500 let (posadili so jo Turki, saj je bila tod mimo glavna cestna povezava za Koroško) lokalni vodnik predstavi pot, obiskovalcem razdeli zgibanje in jih povabi na pot.

Druga točka: Temnjaški potok
Med potjo iz prve na drugo točko so proti zahodu lepi pogledi na Mozirske planine in Savinjske alpe. Pri Gorjančevem mlinu vodnik predstavi pomen Temnjaškega potoka ob katerem je včasih mlelo 13 mlinov. Pot nadaljujejo po dolini mlinov do naslednje točke.

Tretja točka: Vovkov mlin
Ko prispete do Vovkove domačije, se lahko usedete na klopi z mizami in si privoščite okrepčilo iz nahrbtnika. Nato vam odzivnik predstavi zgodovino Vovkovega mlina in stop.
Mlin je prvotno mlel predvsem za grajsko gospodo Kačjega gradu. Po predhodnem dogovoru si lahko ogledate tudi delovanje mlina. Pot nadaljujete še nekaj časa ob Temnjaškem potoku, nakar vas smerne table usmerijo desno po gozdni cesti.

Četrta točka: Gozdna sprostitev
Na tej točki vam lokalni vodnik predstavi pomen gozda za naše življenje, spoznali boste nekaj dreves značilnih za to območje in sodelovali pri sprostitveni vaji. Sproščeni boste nadaljevali pot do Kačjega gradu.

Peta točka: Kačji grad
Na Kačjem gradu vam bo vodnik predstavil njegovo zgodovino, ki je zares bogata. Od tam pa je tudi proti vzhodu lep pogled proti Konjiški gori. Na informacijski tabli boste lahko prebrali zanimivo legendo iz časov, ko so tu živeli graščaki. Med potjo do šeste točke, si boste v poletnih časih lahko ogledali domače živali Marovškove domačije.

Šesta točka: Zbirka starin Blažiš
Gospod Peter Habe je eden večjih zbirateljev starin na Celjskem območju. Po predhodnem dogovoru si boste lahko ogledali zbirko koles za vse poklice.

Pot nadaljujete do Domačije Lamperček, kjer se od vas poslovi lokalni vodnik.Vi pa si lahko po predhodnem dogovoru ogledate oboro divjadi, lovski muzej in še kakšno znamenitost na domačiji. Pripravijo vam lahko tudi napitke ali malice. Nudijo pa vam tudi prostor, kjer lahko nadaljujete izobraževalno dejavnost tega dne.

Predstavili smo vam okvirni program, katerega lahko nadgradimo ali prilagodimo vašim željam in zahtevam.

PODATKI O POTI
Dolžina/čas poti: 2 ure
Teren/primerno za: pot je srednje težka in primerna za starejše otroke z odraslim spremljevalcem.

Prenesi prospekt z načrtom poti

Pogleg na Domačijo Lamperček

Za cenik izvedbe vodenja in aktivnosti po Učni poti škrata Bisera pošljite povpraševanje na turizem@velenje.si ali pokličite na telefonsko številko 03 896 17 15.

#VisitSaleska