Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

ŠCV uspešno gostil mednarodni projekt Erasmusa

Šola za storitvene dejavnosti ŠC Velenje je pretekli teden gostila udeležence projekta KOKCOP (mednarodnega projekta Erasmus + Kitchen our kingdom, cooking our passion), ki je namenjen spoznavanju nacionalnih in regionalnih jedi ter gastronomske dediščine partnerskih držav: Poljske, Turčije, Romunije, Italije, Francije in Slovenije.

Dijaki so na tedenski delavnici po različnih državah v spremstvu učiteljev mentorjev pridobivali neprecenljive izkušnje in strokovna znanja s področja gastronomije, spoznali način življenja in prehranjevanja ljudi, pri tem pa tudi obnovili in dopolnili znanje angleščine ter sklenili nova prijateljstva. Po vrnitvi s tedenskega izobraževanja in delavnic v tujini je naloga udeležencev, da širijo pridobljeno znanje na svoji šoli in širši lokalni skupnosti v obliki organizacije dogodka.


Foto: storitvena.scv.si

“Ponosni smo, da v tem projektu barve Slovenije, Evropske gastronomske regije, zastopa prav Šola za storitvene dejavnosti. Zaupana nam je bila tudi naloga izdaje knjige receptur vseh držav članic v projektu, ki bo prevedena v vse jezike članic držav EU, izdelava fotografij, oblikovanje spletne strani in video filma, e-Twinning,” pravijo na Šoli za storitvene dejavnosti.

Vodja projekta Miran Papež in vodja strokovnega programa in mentorica dijakom Simona Pompe sta pred pričetkom zagotovila da bo v skupnem tednu, kvalitetno uresničen cilj projekta: širiti gastronomska znanja in povezati mlade različnih držav in kultur s široko paleto izkušenj ter doživetij. Ob koncu projekta lahko z gotovostjo potrdimo, da je cilj uresničen.

Pretekli teden so udeleženci projekta imeli možnost sodelovati s pravimi kuharskimi mojstri, gastronomsko so jih razvajali v Vili Bianci, v hotelu Terme Zreče in gostišču Grof. Obiskali so Velenjski grad, Postojnsko jamo in Ljubljano.

Na protokolarni prireditvi, kjer so svečano podelili certifikate udeležencem mednarodnega projekta KOKCOP, sta bili prisotni tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec in podžupanja MO Velenje Aleksandra Vasiljević. Obe sta izrazili podporo in pohvalo projektu in Šoli za storitvene dejavnosti, ministrica je svoj ponos izrazila z besedami: “Na polju gastronomije je to slasten primer projekta, pri katerem gre za kombinacijo znanja, veščin in širše kulture razumevanja narodov.”  Izrazila je zadovoljstvo, da je bil za sodelovanje v projektu izbran prav Šolski center Velenje.

Foto: storitvena.scv.si

Podrobneje kako je potekal pretekli teden, kaj vse so udeleženci projekta počeli pa si lahko ogledate na spletni strani Šole za storitvene dejavnosti oz. s klikom TUKAJ.

Spodaj pa delimo videoposnetek, ki je nastal tretji dan projekta, ko so dijaki gostom predstavili kako pripraviti sočno telečjo pečenko s prilogo in prikuho, dodali so različno pripravljene solate. Delovno vajo v kuhinji je popestril kuharski chef Grega Rozman, član slovenske kuharske reprezentance. Prikazal je nove pristope in smernice v gastronomiji. Posebno pozornost je namenil serviranju.

Vir novic: ŠCV in Naš čas

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska