Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Štipendije za deficitarne poklice v gostinstvu in turizmu

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je objavil Javni razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2023/2024. Dijaki vpisani na 3-letni izobraževalni program Gastronomske in hotelske storitve bodo upravičen do štipendije za celotno obdobje izobraževanja.

Štipendijo za deficitarne poklice bodo lahko, tako kot v aktualnem, tudi v prihajajočem šolskem letu pridobili dijaki, ki bodo prvič obiskovali 1. letnik in se bodo izobraževali po programu »Gastronomske in hotelske storitve« (3-letni program). Ob odločitvi za deficitarni poklic lahko za celotno obdobje izobraževanja dijaki pridobijo štipendijo, ki znaša 107,42 evrov mesečno. Prejemanje štipendije ne vpliva na višino otroškega dodatka niti na dohodnino, združljiva pa je tudi s Zoisovo štipendijo.

Vlogo bo možno oddati od 19. junija 2023 do 22. septembra 2023.

Da je zanimanje za poklice v gostinstvu in turizmu nekoliko višje kot v preteklih letih, smo zaznali na sejmu Informativa 2023, kjer smo s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in Slovenske turistične organizacije s partnerji podrobneje predstavili poklica kuhar in barman. Mlade so zanimale informacije o možnostih izobraževanja in zaposlitve v gostinstvu in turizmu, zelo pa jih je navdušil tudi širok spekter zaposlitvenih možnosti ter veliko priložnosti za samostojno podjetniško pot.

V teku je tudi nacionalna kampanja promocije poklicev v gostinstvu in turizmu. Predstaviti jih želimo ne le mladim, temveč tudi njihovim staršem in svetovalnim delavcem v osnovnih šolah, ki so impresionirani nad predstavitvami ter nam povedo, da doslej niso imeli pravih informacij o teh poklicih.

Tako izobraževali programi kot delo v gostinstvu in turizmu so dinamični, omogočajo veliko tekmovanj doma in v tujini, spodbujajo znanje tujih jezikov in napredovanje ter osebnostno rast. Pomembno je tudi to, da je šolanje vselej možno nadgrajevati, saj je omogočena vertikala vse do doktorata znanosti. Mladi se oblikujejo v vsestransko razvite osebnosti, ki so jim blizu komuniciranje, nastopanje v javnosti ter raziskovanje, kar sedanji in nekdanji dijaki ter študentje dokazujejo s številnimi priznanji in nagradami z mednarodnih tekmovanj.

Prepričani smo, da bodo vse aktivnosti, ki jih izvajamo, kakor tudi možnost pridobitve štipendije za deficitarnost, spodbudile več mladih k izbiri kariere v gostinstvu in turizmu.

Vir: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska