Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Tradicionalni slovenski recept za orehovo potico

Sestavine

Kvašeno testo:

  • 1 kg moke,
  • 3 dag kvasa,
  • 3–4 rumenjaki,
  • 3 dcl mlačnega mleka,
  • 12 dag masla,
  • 1 žlička soli,
  • 2 žlici sladkorja,
  • mast za model.

Nadev:

  • 60–70 dag orehov,
  • 20 dag medu,
  • 5 dag sladkorja,
  • 1–2 dcl mleka,
  • 1 jajce,
  • cimet,
  • malo ruma ali domačega žganja.

Priprava

Testo pripravite v toplem prostoru. Moki primešajte žličko soli, kvas pa pomešajte z žličko sladkorja, 2 žlicama moke in ½ dcl mlačne vode ali mleka. Pustite vzhajati na toplem. V sredini moke naredite jamico, vanjo vlijte stepena jajca, kvas, raztopljeno maslo in sladkor. Med mešanjem prilivajte mlačno mleko. Stepajte 15 min oz. dokler ne nastanejo mehurčki in se testo loči od sklede. Testo nato potresite z moko, pokrijte s prtičkom in pustite vzhajati na toplem.

Za pripravo nadeva zdrobljene ali zmlete orehe poparite z oslajenim mlekom. Med segrevajte, da postane tekoč. Dodajte ga orehom in primešajte cimet. Pustite, da se nadev ohladi, nato mu dodajte še eno jajce ali dve in ga/ju gladko vmešajte. Testo razvaljajte ½ cm debelo in ga premažite s še toplim nadevom. Tesno ga zvijte in položite v pekač. Potico pustite, da počasi vzhaja. Nekoliko se bo dvignila še v pečici. Pred peko potico premažite s stepenim jajcem.

Pecite jo eno uro, ko je pečena, pa jo v modelu ohlajajte še 15 minut. Po želji jo na koncu potresite še s sladkorjem.

Dober tek!

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska