Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Turistična destinacija Šaleška dolina sodelovala na Expu 2020 v Dubaju

Predstavniki Zavoda za turizem Šaleške doline smo obiskali Expo 2020 v Dubaju, kjer se je predstavljalo več kot 190 držav.  Svetovna razstava, ki je bila sprva načrtovana za čas od 20. oktobra 2020 do 10. aprila 2021, a je bila zaradi epidemije covida-19 preložena za eno leto, se je zaključila v sredo, 31. marca 2022.

Poleg video predstavitve Šaleške doline na slovenskem paviljonu smo si ogledali več primerov dobrih praks. Obiskali smo številne paviljone, ki so temeljili predvsem na digitalizaciji in trajnostni naravnanosti (Savdska Arabija, Mehika, Nova Zelandija, Združene države Amerike, Madžarska, Srbija, Hrvaška, Slovaška, Češka …). V času obiska je potekala tudi nacionalna konferenca Republike Slovenije: Vlaganje v pametna mesta, umetno inteligenco in digitalizacijo. Prav na področju digitalizacije smo na Zavodu za turizem Šaleške doline zaključili operacijo Šaleška dolina 4.0, v okviru katere smo digitalizirali tri enote kulturne dediščine (Stari rudniški jašek, Titov spomenik in Vošnjakovo tovarno). Na podlagi digitalnega inoviranja so nastali tudi trije 5-zvezdični turistični produkti, ki temeljijo na krovnih zgodbah doline (premogovništvo, usnjarstvo in polpretekla zgodovina).

 

Slovenija se sicer na svetovni razstavi Expo predstavlja kot zeleno srce Evrope, ki z naravnimi danostmi nagovarja obiskovalce. Slovenski paviljon je umeščen v trajnostni segment razstave, zaradi izjemne lokacije, ki se nahaja tik ob vhodu na prizorišče razstave, je deležen velike pozornosti obiskovalcev. Slovenija se je na Expu 2020 predstavila s sloganom Slovenia. Green and Smart Experience (Slovenija. Zelena in pametna izkušnja), s čimer želimo svetu sporočiti, da smo država, ki globoko spoštuje in varuje svoje tradicionalne vrednote ter družba, ki poudarek daje znanju in njegovi moči na področju povezovanja.

V sodelovanju s slovensko agencijo Lovely Trips, katere poslanstvo je popotnikom – ne turistom – razkriti in predstaviti Slovenijo, bomo pripravili povzetek predstavitve Šaleške doline v času razstave Expo 2020. Gorazd Skrt, lastnik agencije, s katerim že dalj časa aktivno in uspešno sodelujemo, je v času svetovne razstave novinarjem in organizatorjem med drugim predstavljal tudi turistično ponudbo Šaleške doline.

 

Prijazen pozdrav,

Zavod za turizem Šaleške doline

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska