Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Velenjčan Boštjan Volk v evropskem tekmovanju osvojil naziv najboljši mladi chef leta 2023

Slovenski chef Boštjan Volk je zmagovalec tekmovanja mladih kuharskih mojstrov iz Evrope, ki je potekalo pod okriljem Mednarodnega inštituta za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem IGCAT. Mednarodno žirijo, ki ji je predsedoval z dvema Michelinovima zvezdicama in zeleno Michelinovo zvezdico odlikovani chef Alexandre Gauthier, je prepričal z jedjo “Honey Hug” oz. medeni objem ter postal European Young Chef za leto 2023.

Kot so zapisali pri IGCAT, je Boštjan pripravil sladico, ki temelji na treh enostavnih sestavinah: medu, hruški in orehih, vse sestavine pa izvirajo iz lokalnega okolja“Jed je v prvi vrsti moj poklon čebelam in čebelarjem, ki omogočajo življenje v smislu opraševanja in prispevajo k obilnim pridelkom na področju poljedelstva, sadjarstva in cvetličarstva. Jed je hkrati preprosta in kompleksna ter vas lahko preseneti z zanimivimi okusi,” so povzeli besede najboljšega mladega evropskega chefa v sporočilu za javnost.

Po oceni žirije je jed tehnično briljantna, slastna in polna različnih tekstur, pri čemer jo sestavljajo le tri lokalno pridelane sestavine. Boštjanovo sporočilo o pomenu čebel in medu je ganljivo, njegova prezentacija čudovita, obenem pa je jed nastala povsem brez nastanka zavržkov hrane.

Žirija je vsem sodelujočim ob tem čestitala za visoko raven trajnosti in velik poudarek na lokalnih pridelovalcih, kar je prispevalo h kakovosti vseh jedi. “S to ravnijo sodelovanja smo vsi zmagovalci!” so zapisali.

Boštjan Volk prihaja iz okolice Velenja in je diplomant VSGT Maribor, ki se ves čas dokazuje z raznolikimi strokovnimi izzivi. Med drugim je aktivni član slovenske kuharske reprezentance ter sodelavec pri kulinarični produkciji oddaje Masterchef Slovenija. Za tekmovanje EYCA se je pripravljal ob mentorstvu slaščičarskega mojstra Karima Merdjadi.

Iskrene čestitke!

Devet finalistov iz Evropskih gastronomskih regij in kandidatk za naziv

Tekmovanje se je odvilo 21. in 22. novembra v Lycée Hôtelier du Touquet, moči pa je merilo devet finalistov iz regij, ki so bodisi nosile ali pa so kandidatke za naziv Evropska gastronomska regija. Slovenija je ta naziv nosila leta 2021.

Drugo mesto je osvojila Cristina Pons z Menorce, tretje pa Sander Mollerup z osrednje Danske.

Pod naslovom Inovacija tradicije so prvi dan tekmovanja tekmovalci predstavili in delili svoje poglede ter znanje na temo tradicionalnih jedi in lokalnih sestavin iz svojih regij. Naslednji dan so nato v tekmovanju predstavili svoje inovativne interpretacije tradicionalnih receptov.

Tekmovanje je tako predstavljalo tudi priložnost, da se finalisti spoznajo s prehransko kulturo različnih predelov Evrope in stkejo profesionalno mrežo stikov. Obenem je srečanje predstavljalo priložnost za promocijo kulinaričnih inovacij in trajnosti na osnovi tradicionalne kulinarike in lokalnih proizvodov.

O nagradi European Young Chef Award

European Young Chef Award je vsakoletno tekmovanje, ki ga pripravlja IGCAT in ki zbere mlade kuharske talente iz regij, ki so se ponašale z nazivom Evropska gastronomska regija ali pa se za ta naziv potegujejo. Finalisti so izbrani v lokalnih izborih. Letos je tekmovanje potekalo sedmič, gostila pa ga je regija Hauts-de-France, Evropska gastronomska regija leta 2023.

Mladi evropski kuharski mojstri

Vir in foto: IGCAT

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska